Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
15-годишна роди второто си дете след тормоз, социалните я закрилят
Автор: Екип Varna24.bg 11:36 / 23.08.2011Коментари (0)1135
© Varna24.bg
Звено "Майка и бебе" в кв. "Аспарухово" може да се окаже спасителният пристан за едно изтормозено в детството си момиче. Едва на 15 г., тийнейджърката в края на миналата седмица роди второто си дете във варненската АГ болница. "Макар и с малко по-ниско от обичайното тегло, новородената й дъщеричка е здрава", коментира шефът на отдела "Закрила на детето" Ана Конукова. Историята на младата родилка е сред потресаващите, които социалните дълго помнят, макар все още да не са ясни всички подробности.

Родителите на момичето, което родом е от варненско село, се разделили още докато тя била малка. Връзката им по всяка вероятност не е била стабилна, тъй като в акта й за раждане е вписано името само на майка й. Не е съвсем ясно каква е причината детето да не порасне под грижите на майка си. Сведенията сочат само, че то е било оставено под надзора на роднини.

И вероятно именно там е проблемът. Когато пораства, момичето става жертва на сексуално насилие. Засега няма данни дали тя е била до такава степен неглижирана от своите попечители, че външни хора да са си позволили да се възползват от нея, или още по-страшно - насилието се е случвало в собствената й спалня от настойниците. Какъвто и ужас да е преживяла, тя е направила всичко по силите си да спре въртележката на кошмарите, като започва да бяга от дома си.

Тийнейджърката още на 14 г. забременява и ражда бебе с вродени малформации, което оставя в дом. Временно е настанена от социалните служби в кризисния център за хора, преживели насилие, в Силистра. Отново се прибира в родното си село и отново забременява. По повод силни болки тя идва във варненската АГ болница, откъдето сигнализират за случая. Социалните се хващат да помогнат на момичето, но то тръгва от лечебницата в неизвестна посока. На помощ идва полицията, но преди службите да успеят да издирят непълнолетната родилка, тя сама се връща в болницата, за да роди второто си дете. Този път то е здраво и най-вероятно бащата е склонен да поеме отговорност.

"Макар и много млада, майката декларира, че иска да се грижи за пеленачето и ще се възползва от услугите на звено "Майка и бебе", коментира Ана Конукова. През времето на престоя й в защитения център тийнейджърката ще се научи не само как да се справя с грижите за бебето, но специалисти ще й помогнат в изграждането на един нов, по-спокоен живот. Служителите са категорични, че момичето е изключително отговорно. За този факт свидетелства не само опитът й да промени живота си, в който търси място и за детето си, но и заявката, че ако промени решението си, тя ще подпише съгласие за осиновяване на дъщеричката си, като й даде шанс за нормално детство при любещи хора.

Все по-активни са хората, които видят ли насилие над дете, алармират на горещите телефони - 112 и 116 112, коментира шефът на отдела "Закрила на детето" Ана Конукова. От началото на годината до сега около 30 от сигналите във Варна са подадени именно чрез тези телефонни линии. "Оплаквания получаваме и от самите деца, които търпят някакъв вид насилие. В тези случаи обаче често става дума за тийнейджъри, които са наясно с правата си", коментира Конукова. Не са един и два сигналите, подадени от съседи. Един от последните бил във връзка с баба, която пред блока почнала да налага внучето си. По данни на комшиите нелицеприятната гледка се случвала не за първи път.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: