150 ученици от Западните покрайнини на посещение във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:17 / 04.04.2011
723
150 ученици от Западните покрайнини и югозападна България са на посещение във Варна. Децата са във Варна по покана на фондация "Българска памет". По думи на д-р Михаил Врабевски председател на фондацията това са деца от българската диаспора. Основната цел на тези семинари е децата да разберат историческото място на България в ЕС и да се научат да живеят заедно и да разбират принципа "единни в многообразието". Според него тези деца са изключително важни особено в условията на демографска криза, в каквато се намира България. Според Михаил Врабевски трябва непрекъснато да се търсят решения на този проблем, да се намери начин българското да доминира, да се раждат повече български деца и по-важното те да имат желанието да остават в родината си. Към момента се наблюдава тенденция не малка част от българските деца от Западните покрайнини например да учат в България, като според Врабевски това е едно хубаво явление и отбеляза, че за четирите години в които се правят семинари инициирани от фондацията са преминали над 2000 деца - различни по произход, които когато се съберат на едно място разбират, че по никакъв начин не са по различно едно от друго, а дори имат и общи цели - да се реализират в регулирана европейска среда, в която да се развиват и да имат нормален живот.

В момента във Варна са около 150 деца - 110 са от Родопите, а 40 са от Западните покрайнини. Децата от България са мюсюлмани по произход, но при срещите си със своите връстници от Западните покрайнини не намират никакви разлики било то в културен или социален аспект. Учениците са финалисти в конкурса за есе на тема "Моят път в Европа". Врабевски обясни, че семинарите целят поддържане на българското самосъзнание и утвърждаване на евроинтеграционните процеси, чрез пътувания и образователни инициативи за най-младите. Идеята е да се посетят значими за националната памет исторически забележителности като старите столици Плиска, Преслав, Велико Търново, както и да се усети атмосферата на българското съвремие и европейската перспектива. Голяма част от учениците преминали тези семинари записват висшето си образование в България. В рамките на инициативата - всяка година по 50 ученици от отличените в конкурса за есе на европейска тематика посещават Европейския парламент в Брюксел и Страсбург.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).