16 030 варненски търговци вързани онлайн с данъчното

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:33 / 11.02.2011
736
16 030 варненски търговци, регистрирани по ДДС, трябва да имат дистанционна връзка на фискалните си устройства (касовите апарати) с НАП до 30 септември т.г. Общо в региона броят им е 36 724, заявиха от ТД на приходната агенция във Варна. Всички те ще трябва да се свържат онлайн с данъчните, като монтират GPRS връзка със сървърите на НАП по подобие на бензиностанциите, които направиха това до началото на януари. Касовите апарати на общо 258 обекта за продажба на течни горива в региона, от които 93 във Варна, вече имат онлайн връзка с данъчните, подчертаха от териториалната дирекция. Към тях трябва да се прибавят и търговските вериги, побързали отрано да монтират и въведат в експлоатация новите модели фискални устройства. Това вече са направили "Метро", "Билла", "Карфур", "Пени маркет", "Меркатор", "Практикер". Освен тях към системата на НАП са се вързали и всички каси на ВиК - Варна.

До края на февруари в интернет страницата на приходната агенция ще бъде публикувана електронна справка, позволяваща на всеки търговец да провери дали използваният от него касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов, поясниха от ТД на НАП- Варна. Дистанционната връзка ще позволява на данъчните да получават информация за оборота на търговските обекти автоматично и без знанието на техните собственици. Междувременно от приходната агенция съобщиха, че парите, които ще дадат търговците за модифицирането на касовите апарати или за купуването на нови, се признава за разход, с който може да се намали данъчната основа.
Доста фирми вече предлагат тази услуга, само във Варна са над 10, показва репортерска проверка на в. "Черно море". Новото фискално устройство от производител струва 200-250 лв. и ако някой поиска 1000 лв., това е некоректна цена, предупредиха от стопанската камара. От една от водещите варненски фирми, ангажирани с монтажа на дистанционните връзки, заявиха за в. "Черно море", че вече разполагат с одобрените фискални принтери, но все още не са сертифицирани новите модели касови апарати. Подобно забавяне попречи в началото на януари за бързото свързване на по-малките бензинаджии, които бяха оставили заявките си за последния момент, когато се разбра, че повече няма да има хлабаво с прилагането на Наредба №18 за фискалните устройства. Опасенията са да не се повтори януарската ситуация, когато спряха да работят близо половината варненски бензиностанции.

От Стопанската камара препоръчват на представителите на бизнеса да не чакат последния момент за осъществяване на връзката с НАП. Времето няма да стигне, защото модулите и новите апарати не могат да бъдат произведени и монтирани толкова бързо, а удължаване на срока нямало да има. До края на март 2012 г.изискването за онлайн връзка с данъчните трябва да изпълнят всички останали търговци у нас.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).