16,5 млн. лв. европари влизат в местната хазна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:47 / 28.01.2009
913
3 нови проекта на община Варна са одобрени за финансиране по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Общата стойност на проектите е 16,5 млн. лв. Грантът и по трите е в размер на 100%. Срокът за реализацията им е в рамките на 2 години от подписването на договорите. Предстои те да бъдат парафирани в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган на оперативната програма. Сред тях са ремонтите на Социално-учебния професионален център "Анастасия Железкова", детски градини и музеи. Социалният център ще бъде изцяло газифициран, ще му се извърши основен вътрешен и външен ремонт. Той ще включва поставянето на хидроизолация и подмяната на дограмата на общежитието, административната сграда, столовата, актовата зала, учебно-производствената зала и учебната кухня. Очаква се капацитетът на социалното заведение да нарасне със 72 на сто след приключването на ремонтните дейности. Значително ще се подобри и материалната база. "По този начин ще създадем модерни условия за потребителите на центъра и нормален достъп за хората с увреждания до предоставяните социални услуги. Размерът на финансовата помощ за центъра е 5,6 млн. лв.

Пълно енергийно саниране ще бъде извършено на част от детските градини на територията на общината. Средствата, които ще бъдат налети в забавачките, са близо 6 млн. лв. В програмата за рехабилитация ще бъдат обхванати 27 детски градини. Кметът Йорданов увери, че те са разположени равномерно в петте административни района на общината. Ремонтирана ще бъде и детската градина в Каменар. На сградите ще бъде поставена хидроизолация и топлоизолация, те ще бъдат измазани, дограмата ще бъде обновена. След ремонтите в забавачките водата ще бъде подгрявана от енергията на слънцето. Ще се монтират фотоволтаични колектори и специални бойлери. Освен това ще се подменят и части от отоплителната инсталация на сградите.

Особено задоволство Йорданов сподели от спечелването на проекта за ремонт на музеите на Варна. Той е от изключителна важност с оглед на целта ни да станем културна столица на Европа през 2019 г., посочи градоначалникът. Стойността на гранта по проекта, който също е в размер на 100%, е 4,9 млн. лв. С парите ще бъдат обновени 7 културни институции уточни Йорданов. Това са Археологическият музей, Етнографският, Природонаучният, този на новата история, музеят "Георги Велчев", както и експозиционните сгради към Аладжа манастир и Градската художествена галерия. На сградите освен основен ремонт ще бъдат въведени и мерки за подобряване на енергийната ефективност. Те ще бъдат и пригодени с изискванията за достъп на лица в неравностойно положение. Новост за местните културни институции е, че в тях ще бъдат монтирани системи за улавяне на влагата, освен това ще бъдат инсталирани и такива за пожароизвестяване.

Вече има изготвен проект за изваждане от трагичното състояние на малките римски терми. Неговата реализация ще се финансира със средства от местната хазна, уточни Йорданов. От бюджета ще бъдат отпуснати и допълнителни средства за подобряване състоянието на Аладжа манастир.

До момента общината има разработени 50 проектни предложения на обща стойност 100 148 000 лева посочи градоначалникът. Към днешна дата на общината са одобрени 17 задания на обща стойност 33,3 млн. лв. В рамките на ОПРР съгласие за финансиране е получено за 6. По 3 проекта има разработени за програмите "Околна среда", "Административен капацитет", "Развитие на човешките ресурси". Толкова са одобрените проекти и по различни други финансови инструменти на Европейския съюз. В процес на реализация са 14 задания на стойност 16,8 млн. лв. В етап на оценка са 32 проекта на общината. Ако тя успее да получи одобрение, за тях в града ще влязат приблизително 65 млн. лв. Най-крупният сред тях е за 50 млн. лв. за подобряване състоянието на пречиствателната станция на Варна и изграждането на тласкателя на "Акациите", припомни кметът.

"Тази информация има подчертано оптимистичен характер особено на база предварително създадените нагласи за липса на добри специалисти. Опитваме се да разсеем съмненията, които се инспирират", заяви Йорданов.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).