17 сигнала за подмамване на деца с цел сексуална злоупотреба са били подадени през 2010

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:40 / 07.02.2011
777
Центърът за безопасен интернет поддържа от 2006 година "Гореща интернет линия". Това каза Георги Апостолов координатор в Националния център за безопасен интернет.

Той обясни, че това представлява една мрежа от 33 държави, които имат собствени горещи линии и разполагат с една обща база данни, които страшно ефикасно се борят с основно с разпространението на детска порнография. Апостолов добави, че през последните три години се наблюдава и още едно тревожно явление в интернет, което е подмамване на непълнолетни с цел сексуална злоупотреба. Апостолов от 857 сигнала получени по интернет, 17 сигнала са били за подмамване на деца през интернет с цел сексуална злоупотреба, като за сравнение през 2009 годна е имало само 3 сигнала. "Това е изключително тревожна тенденция, която се дължи на масовото навлизане на социалните мрежи", коментира Апостолов. Тези тревожни данни са и основната причина специалистите не само в центъра за безопасен интернет, но и от страна на родители, учители и дори ученици. Специалистът коментира, че е важно децата да осъзнаят, че интернет не е място само за игра, а място, което крие реални опасности, като припомни, че всъщност това е и мотото на кампанията за безопасен интернет през тази година. Според Георги Апостолов децата възприемат виртуалното пространство почти като реалност, но никой не им обяснява, че дори там има правила. През 2007 година има 7 арестувани за сексуално насилие над непълнолетни, които са посегнали точно на деца, които са работили с интернет от домовете, като техните родители са мислили, че децата им са защитени, но това както се е оказало не е точно така. Над 80% от сигналите подавани на горещата линия са от възрастни, 10% от учители и 10% от деца. Според Георги Апостолов преобладават сигналите с детска порнография 95, а за детска еротика са 161 сигнала. "Тук говорим за сайтове, в които има уж деца модели, а когато влезем и почнем да щракаме на снимките не след дълго ни препраща към сайтове за детска порнография", подчерта специалистът.

Втората тенденция, която се наблюдава от центъра за безопасен интернет, която е и още по-страшна според експертите, е че се наблюдава повишаване на случаите на т.нар онлайн тормоз. Георги Апостолов посочи, че формите при него са много, като най-чести са случаите, в които в социалните мрежи се публикуват не цензурирани снимки и клипове на трети лица, създават се фалшиви профили, които дискредитират децата или се образуват групи, които обиждат и нанасят психически травми на по беззащитните.

Специалистът коментира, че онлайн тормоза е по-жесток, от този който има в училищата, защото там свидетелите на униженията са 5-10 други деца, докато в интернет свидетелите са хиляди. "Децата усещат това и именно заради това трябва да обърнем внимание на този вид тормоз", категоричен бе Апостолов и добави, че това са данни от европейско проучване,което е било първото по рода си, в което са били включени 25 държави. Координаторът на центъра посочи, че на въпроса "Какво се е случвало с тебе през последните 12 месеца", най-голям процент от децата са посочили, че са били травмирани, от това което техни връстници са правили срещу тях в интернет. Координаторите на това изследване са идентифицирали с помощта на специалисти осем базови умения за самозащита онлайн. Специалистите изготвили тези умения са интервюирали децата от 25 държави, за да установят, какви умения притежават да се защитават в мрежата. Апосотолов посочи, че от осемте базови умения, средно за ЕС децата могат да ползват средно 4,2 умения, а за България 4,7. Според него обаче това се дължи на факта, че интернет е навлязъл в страната ни малко по-късно. "Браво на децата, а не на родителите, които много често не знаят, не разбират и не се интересуват от това, какво правят децата им на компютъра", категоричен бе Апостолов, което според него е много лошо , тъй като ако нещо се случи с детето онлайн, то няма да сподели на родителите си, а ще търси съвет от свои връстници.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).