1700 първокурсници откриха учебната година в ТУ - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:51 / 01.10.2012
7963
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Юбилейната 50-ата учебна година в Технически университет - Варна беше открита официално в 10:00 ч днес. Церемонията, на която присъстваха всички първокурсници, уважиха депутатите Даниела Петрова, Павел Димитров и Николай Костадинов, областният управител Данчо Симеонов и зам.-кметът на Варна Коста Базитов, Албена Йорданова - зам. Кмет на район "Приморски" и началник отдел в РИО.

В университета са приети 1700 бакалаври и професионални бакалаври държавна поръчка и платено обучение. Увеличеният с 12% прием за бакалаври е напълно реализиран.

2426 младежи се състезаваха за 1515 места държавна поръчка редовно обучение бакалавър. В топ 5 на най-желаните специалности бяха: компютърни системи и технологии, софтуерни и интернет технологии, индустриален мениджмънт, социален мениджмънт и корабоводене.

Припомняме, че тази година Техническият университет във Варна откри 5 нови специалности: Възобновяеми енергийни източници, Роботика и мехатроника, Автоматика, информационни и управляващи компютърни системи за бакалаври, Ремонти и експлоатация на транспортна техника - за професионални бакалаври. Поради голямото търсене от страна на бизнеса се въведе и нова магистърска специалност след средно образование - Електрообзавеждане на кораба.

Висок успех по математика показаха кандидат-студентите в Техническия университет във Варна това лято, отчете зам.-ректорът по учебната част доц. Мария Маринова. 26% от бъдещите студенти са изкарали оценка много добър: между 4.50 и 5.49, на изпита по математика миналата седмица. 9 са отличниците, а един от тях е с оценка 6.00. По Български език и литература 16% от оценките са в графата "много добър". Един от бъдещите инженери е изкарал "отличен".

11 са отличниците, приети с максимален бал 24.00. Петима от тях са предпочели специалност Софтуерни и интернет технологии, останалите ще следват в специалностите Компютърни системи и технологии, Електроника, Агрономство и Индустриален мениджмънт. Всички отличници получиха тържествено студентските си книжки и юбилейни подаръци от ректора на ТУ-Варна проф. д-р инж. Овид Фархи.

Чуждестранните студенти, които ще започнат занятия на 29 октомври, са от Турция, Нигерия, Сирия, Русия, Азърбайджан.

Учебната година в Техническия университет във Варна започна и за петима чуждестранни студенти по програмата за междууниверситетски обмен на преподаватели и студенти "Еразъм": двама от университета в Дюнкерк, Франция, две студентки от университета във Валенсия и един студент от Сакария, Турция. Специалностите, които те ще изучават са Социален и индустриален мениджмънт, а турския студент - машинно инженерство.

Тази седмица ще бъде кулминацията на юбилейните събития, посветени на 50-годишнината на Технически университет-Варна. Ще се радваме да ви видим по време на официалните тържества, научните форуми и музикалните събития, които ръководството и академичната общност на ТУ-Варна иска да сподели с варненци.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).