2 физически лица са декларирали направени дарения в офиса на НАП - Варна през миналата година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:35 / 16.02.2011
1022
До настоящия момент само 2 физически лица са декларирали в офиса на ТД на НАП Варна направени през 2010 г. дарения. Това съобщиха от пресцентъра на териториалната дирекция.

Даренията са в полза на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, с изключение на организации, подпомагащи културата по смисъла на Закона за меценатството. Ползваното данъчно облекчение е в размер на до 5% от сумата от годишните данъчни основи по декларация.

През миналата година 13 физически лица са декларирали в офиса на НАП Варна данъчно облекчение за дарения. От НАП - Варна припомнят, че от тази година са въведени две нови данъчни облекчения за дарения, които могат да се ползват с подаване на годишна данъчна декларация в срок до 02.05.2011г. - това са дарения в полза на Център "Фонд за асистирана репродукция" и дарения в полза на Център "Фонд за трансплантация". Данъчно облекчение в размер на до 50% от сумата от годишните данъчни основи може да се ползва ако дарението е направено в полза на горепосочените центрове, както и на Център "Фонд за лечение за деца". От тази година данъчни облекчения за дарения могат да се ползват и ако същите са направени в ползва на лица от ЕС, идентични на посочените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Общият размер на данъчните облекчения за дарения не може да превишава 65% от сумата от годишните данъчни основи. Размерът на данъчното облекчение за дарение, което може да се ползва е различен в зависимост от институциите и организациите, в чиято полза е направено, но най-общо се разделя на три групи - до 5%, до 15% и до 50%, но не повече от 65% от сумата от годишните данъчни основи.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).