20% от пшеницата наводнена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:29 / 23.03.2010
859
20% от посевите с пшеница във Варненско са наводнени. Есенниците са дали фира заради голямото количество паднал сняг, а след това и дъжд в региона в началото на месеца. Почвената влага на места е достигнала 90-95% на дълбочина 2 метра, което е довело до загниване на част от реколтата.

Влагата в същото време обаче ще спомогне за много добър добив при останалите 80% от посевите. Това съобщиха от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според агрометеоролозите почвената влажност ще допринесе тази година добивите да стигнат до 500 кг от декар. Те уточниха, че в последните години има тенденция за засушаване на почвата и макар и неравномерни валежите са от полза за реколтата.

Освен посевите са пострадали лозовите насаждения и плодните дръвчета - череши, праскови и кайсии. Проблемите при тях са следствие на януарския мраз. Плодните им пъпки се образуват тогава и заради студа са окапали, обясниха специалистите. Във варненските общини Суворово и Дългопол, които са традиционни производители на овошки, загубите били около 10 на сто. В сравнение със замръзналите дървета в северната част на страната, обаче щетите били поносими. С 10% по-малко ще бъде добивът и от лозовите насаждения в региона. На места в страната щетите достигали до 100%, затова не можело да се каже, че Варненска област е много пострадала. Бадемите, които цъфтят първи, пък са били неприятно изненадани през март. От мартенския сняг съцветията им са измръзнали. И при тези дръвчета се очаква 10 на сто по-нисък добив.

 

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).