212 варненци се прегледаха безплатно за глаукома в Специализираната Очна болница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:06 / 01.05.2011
698
212 варненци се прегледаха безплатно за глаукома в Специализираната Очна болница. Скринингът продължи от 12 март до 15 април по инициатива на ръководството на болницата. От прегледаните 40 са били с по-лоши показатели и са насочени към допълнителни изследвания и уточнение на диагнозата. Средната заболеваемост от глаукома е 2 % в световен мащаб, а настоящият скрининг е регистрирал 40 потенциални болни от преминалите през кабинетите на болницата. Това не означава, че в България глаукомата е разпространена повече, а резултатите са породени от факта, че на скрининга са дошли наистина хора от рисковите групи и прегледите са били полезни за тях, съобщи управителят на болницата д-р Руслан Тошев. Той каза още, че допълнителните изследвания на тези 40 пациенти също са били безплатни, защото минават по здравна каса, тъй като болницата има сключен договор по тези клинични пътеки.
Рисковата група са пациенти над 40-годишна възраст. Като рискови фактори се определят повишеното вътреочно налягане, наследствената обремененост, силното късогледство, дебелината на роговицата и други. Глаукомата всъщност е група заболявания с различна патогенеза, които увреждат зрителния нерв и води до слепота. Коварното е, че няма изразена симптоматика и затова болестта се нарича "незабележимият крадец", защото необратимо отнема зрението, за разлика от пердето /катарактата/, когато процесите са обратими и подлежат на оперативно лечение, обясни още д-р Тошев.

След Великденските празници по съвместна инициатива на Специализираната очна болница и Лайънс клуб започна изследването на зрението на деца от детските ясли. Скринингът ще обхване 1500 деца, като само вторник и сряда бяха изследвани 150 малчугани. Той се извършва с портативен плюс оптикс апарат на място в яслите. Изследването е безплатно, безболезнено и дава насоки какво е състоянието на очите на децата. След това те се насочват за по-пълен преглед и лечение при детски офталмолог от болницата, съобщи управителят д-р Руслан Тошев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).