Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
22% от операциите в кардиохирургията на МБАЛ "Света Марина" били по спешност
Автор: Екип Varna24.bg 10:44 / 07.11.2012Коментари (0)5280
©
В клиниката по кардиохирургия на МБАЛ "Света Марина" извършените спешни и неотложни операции са 900, което е средно 22 % годишно, съобщи д-р Пламен Панайотов, началник на клиниката.

От създаването й тук са извършени над 3900 операции. Близо 2100 са аорто-коронарните байпас операции, 315 от които на биещо сърце. Броят на последните непрекъснато нараства като от 13,10 % през 2008г. са стигнали 27,60 % през 2011 г. Предимствата на операциите на биещо сърце са, че се намалява травмата от самата хирургическа намеса, нейната продължителност и се ускорява периода на възстановяване.

Над 550 са изолирани клапни операции, 200 от които са реконструкции, тъй като клапносъхраняващите операции са по-щадящи за пациентите - пластиките на митрална клапа са 189 или 43 % от всички митрални интервенции. Над 670 са комбинираните операции - клапа и байпас или друга операция. От 2007 г. се извършва миниинвазивен достъп за аортна клапа /министериотомия/. 60 % ат всички операции са изолирани аорто-клапни байпаси - 1886, 487 от тях са в комбинация с друга процедура. ЕКК или екстракорпорално кръвообращение по време на операцията се осъществява от т.нар. машина "сърце-бял дроб". Това е машината, която извършва обогатяването на кръвта с кислород и движението на кръвта в тялото. Това позволява на кардиохирурга да спре сърцето, да извърши нужната операция и след това да позволи на сърцето на заработи отново. Много от сърдечните операции са немислими без ЕКК. Така едни от най-големите постижения на клиниката са извършването на операции на биещо сърце, използването на повече от един артериален графт,особено при пациентите над 60 години, клапносъхраняващи операции на аортна и митрална клапа, използването на миниинвазивен достъп за операция върху аортната клапа и хирургията на възходяща аорта и аортната дъга, каза още д-р Панайотов.

Най-честата симптоматика при сърдечно-съдови проблеми е болката, но не всяка болка означава ангина /исхемична болест на сърцето/. Ако болката се влияе от дишането, положението в леглото или прием на храна, най-вероятно не се касае за ИБС. При стягане в гърдите трябва да се преустанови физическата дейност и да се приеме нитроглицерин под езика. Ако болката продължи повече от 10 минути, позвънете на тел. 112, съветва д-р Панайотов.

Диагностиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания в МБАЛ "Света Марина" е комплексно и цикълът е затворен. След прием в спешния кабинет веднага се назначават съответните изследвания в центъра по образна диагностика, снабден с най-съвременна апаратура. Колкото по-бързо пациентът бъде доведен в Университетската болница при сърдечен пристъп, толкова по-голям е неговият шанс да оздравее. Обикновено първият консулт е с кардиолог, който преценява дали трябва да се настани болният в една от двете кардиологични клиники или интензивното кардиологично отделение, да се извърши съответната интервенционална намеса или се касае за състояние от компетентността на кардиохирурите.

Трябва да се знае, че варненската клиника по кардиохирургия е втората в страната след столичните и обслужва денонощно регион с население над 2 милиона души. Екипът е млад, всеотдаен и амбициозен, а клиниката разполага с високотехнологична апаратура за диагностика, лечение и проследяване. Редовно се повишава квалификацията на персонала и така се осъществяват все по-сложни интервенции. Извършва се двустранен обмен на кадри с европейски кардиоцентрове от Аугсбург и Мюнхен.

До края на 2013 година се планира да има още четирима хирурзи с придобита специалност по кардиохирургия, да се привлече още един лекар по кардиология и да се извършва рутинно хирургично лечение на ритъмните нарушения. В петгодишна перспектива се планира да се увеличи броят на сърдечните операции и ругинно да се извършват миниинвазивни операции, допълни още д-р Пламен Панайотов.

Д-р Панайотов е началник на клиниката по кардиохирургия в МБАЛ "Света Марина" от април 2008 г. Като лекар се дипломира в Медицинския институт в София. Там защитава квалификация - специалист по хирургия и кардиохирургия. Получил е Европейски сертификат за специалност по кардиохирургия. Той е магистър с професионална квалификация Мениджър в здравеопазването. Членува в престижни наши и чужди асоциации, като Европейската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, в Обществото на американските гръдни и сърдечно-съдови хирурзи, в Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, в Управителните съвети на Българската асоциация по кардиохирургия и на дружеството "Сърце-бял дроб".

Обучава специализанти по кардиохирургия с цел във Варна да се създаде школа по тази специалност; участва в програмите за специализация по кардиология - модула кардиохирургия; обучава студенти от Медицинския унивреситет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" - Варна, и чуждестранни студенти по програми за обмен на студенти. Участва в множество научни форуми по кардиохирургия и кардиология, както в България, така и в Европа и САЩ - организираните ежегодно от Европейската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия и от Обществото на американските гръдни хирурзи. За своя висок професионализъм е два пъти носител на приза "Лекар на годината": през 2011 г. на "Отворено общество" и през 2012 г. на Българския лекарски съюз.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (457) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1719) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: