250 лв. санкция за неподадена в срок декларация от самоосигуряващи се лица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
11:41 / 25.02.2010
1342
Глоба от 250 лв. дължат самоосигуряващи се лица, които не подадат в срок Декларация по образец за започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудова дейност. Санкцията влезе в сила от 1 януари 2010 г. с промените в Кодекса за социално осигуряване с оглед засилване на контрола по подаването на данни пред НАП.

Декларацията за регистрация на самоосигуряващите се лица се подава в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството в ТД на НАП, включително в офис на ТД, по местоживеене на задълженото лице. С този вид декларация се посочва вида на осигуряване при започване или възобновяване на дейност, както и промяната на основанието или идентификационния код, по който се провежда осигуряването.

Преди да подадат Декларация за започване на дейност, самоосигуряващите се лица, упражняващи свободни професии, занаятчийска дейност, земеделски производители и тютюнопроизводители, еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, физически лица, членове на неперсонифицирани дружества, се регистрират в Агенцията по вписванията. Това става еднократно при започване дейността.

От 1 януари 2010 г. настъпиха много промени, увеличи се минималния осигурителни доход на 420 лв, процентите на дължимите осигурителни вноски, кодове за видовете плащания.

В улеснение на самоосигуряващите се лица НАП подготви пакет от документи, които се изпращат по електронна поща. Информация се получава също от кол-центъра на НАП на тел. 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).