Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
28% е спада на продажбата на недвижими имоти през 2009 година
Автор: Екип Varna24.bg 13:37 / 16.02.2010Коментари (0)1104
© Varna24.bg
28% е спада на продажбата на недвижими имоти във Варна през 2009 година спрямо 2008 година. Това стана ясно на пресконференция на агенция за недвижими имоти във Варна. По думи на Димитринка Костадинчева регионален директор в агенцията за недвижими имоти, през 2009 година 72% от желаещите да купят имот във Варна са търсели такъв за около 40 000 евро. По нейни думи спадът на цените бе най-обсъжданата тема за пазара на жилищни имоти през изминалата 2009 година. Според данните на агенцията от реално сключени сделки спадът на годишна база за цялата страна е близо 28%. Отстъплението на територията на Варна от нивата през 2008 година е било същото - 28%, като най-много, с над 39% са паднали цените в районите с най-голямо надценяване на жилищата - широк център и „Бриз". „Купувачите не бяха склонни да вложат парите си в панелно жилище при наличието на голям брой изгодни предложения за покупка на нов, завършен имот" каза още Костадинчева. Голям спад отбелязва и стойността на жилищата в Младост. В района на бившето лятно кино „Тракия" се отбелязва спад приблизително от 34%. Близо 40% по-ниски са били цените в широкия център на морската град през 2009 в сравнение с 2008 година.

„През 2009-та година въпросът за оборота и изтъргуваните обеми измести този за ценовите нива" коментира още експертът. Според Димитринка Костадинчева стагнацията от първото тримесечие е довело до преосмисляне на поведението на всички участници. Тя обясни, че когато продавачите, предприемачите и посредниците са възприели новите условия на пазара и са започнали да се съобразяват с тях, като ги отразяват и в цените, е дошъл и чакания оптимизъм. През месец май, при новите цени, купувачите се завърнаха и започнаха да правят огледи. Но през целия период те останаха господари на пазара - бяха по-осъзнати, по-запознати със ситуацията и до сключване на сделка прибягваха, когато попаднеха на добро съотношение атрактивна цена-добра локация-високо качество на имота.

През 2009 година във Варна 51% от купувачите са били с пари в брой, а 28% от продавачите - с финансови проблеми. 42% от всички клиенти във Варна през годината са сключвали двойни сделки, а едва 19% са използвали ипотечен кредит.

В заключение Димитринка Костадинчева подчерта, че имотите, които са се предлагали на малко по-ниски от средните пазарни цени, са се реализирали в рамките на две седмици, докато всички предложения без коментар на цената, са останали на пазара в рамките на цялата година.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: