3,7 млн.лв. повече в хазната на Варна след вдигане на данъка за придобиване на имущество, влагат ги в ремонти

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
10:20 / 21.12.2019
3284
На първото за мандата заседание съветниците от ПК "Финанси и бюджет" одобриха промени в Наредбата на Общински съвет – Варна за определяне размера на местните данъци на територията на община Варна, с които се предвижда увеличение на данъка при придобиване на имущество по възмезден начин от 2,6% на 3%. Освен че този налог не е променян от 2009 г., при съпоставка с размера на ставките за 2019 г. в други общини, като Столична община, Пловдив, Бургас, Стара Загора, е установено, че размерът на данъка във Варна е равен или по-нисък от размера на ставките на съпоставените общини.

Очакваните постъпления за 2019 г. от данък при придобиване на имущество по възмезден начин са в размер на 24 млн. лв. Ако предложената промяна бъде одобрена от местния парламент и налогът от 3% влезе в сила, прогнозата за идната година е постъпленията в общинския бюджет от този вид местен данък да се увеличат допълнително с 3,7 млн. лв. Предвижда се средствата да бъдат инвестирани в облагородяване на градската среда, опазване и поддържане на зелената система на общината, изграждане и ремонт на тротоари и улици в междублоковите пространства.

Финансовата комисия даде съгласието си Община Варна да съфинансира проект за саниране на осем многофамилни жилищни сгради в града на стойност 1 200 729 лв. От местната хазна ще бъдат отпуснати до 62 400 лв., с които ще се покрият разходите за управление на проекта, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж“.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).