Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
34% от учениците във Варна определят себе си като редовни пушачи
Автор: Екип Varna24.bg 11:59 / 22.11.2010Коментари (0)789
© Varna24.bg
За увеличаването на употребяващите алкохол и наркотици ученици разказа д-р Борислав Станчев - Началник-отдел, Дирекция "Превенции", Община Варна.

- Д-р Станчев, увеличава ли се броят на пушачите в ученическа възраст във Варна?
- През 2009 та година по поръчка на дирекция превенции е направено изследване от Центъра за социално икономически изследвания и консултиране. Това е представително проучване за употребата на цигари и алкохол сред варненски ученици от 9 до 12 клас или във възрастта от 15 до 18 години. На основата на това проучване нищо не се е променило по отношение на цигарите. Всеки втори ученик пуши в различна степен. Доминират 34%, които определят себе си като редовни пушачи. Това означава, че всеки трети варненски ученик от средното училище определя себе си като сериозен пушач. Изследването показва още, че и като количество, и като качество сред пушачите доминират момичетата, което е изненадващо. Учениците от по-горните класове пушат повече в сравнение с учениците от по-ниските класове - малко повече от половината от 12 - клас срещу малко по-малко от половината от 9-ти клас. Тенденцията е възходяща. Най-значимо нараства групата на пушачите в 10-ти клас, след което поведението се стабилизира. През първата година в средното училище се формира някаква задръжка в част от младите хора, но след това въздържанието пада. Те следват определени модели на поведение и в прехода между девети и десети клас преобладаващата част започват да пушат все по-редовно. Влошаването на материалния статус на семейството на учениците-пушачи няма абсолютно никаква връзка с редовността на пушене. Дори обратното, колкото по-лош е материалния статус на децата, толкова по-често те пушат. Колкото повече се отдалечава местоживеенето им от центъра в посока крайните квартали толкова повече тютюнопушенето нараства. Вероятно това е свързано с по-високото ниво на безработица в районите Младост, Възраждане, Владиславово, Приморски.

- А как стои проблемът с употребата на алкохол сред подрастващите?
- Разбираемо е, че в сравнение с пушенето, употребата на алкохол е по-широко разпространена като явление. Само 16% от анкетираните ученици от 9 до 12 клас отстояват позицията, че не пият алкохол, независимо от вида на напитката. Въпреки разпространението на консумацията, хората, които се определят като редовно пиещи алкохол е много по-малък отколкото тези, които се определят като редовни пушачи. Това означава, че по отношение на алкохола сред младите хора действа принципа "Да, мога да пия", но е налице много по-сериозна рамка по отношение на редовността в сравнение с пушенето на цигари. Това са типични характеристики за всеки един тийнейджър в Европа. За разлика от цигарите, при алкохола дори да няма редовна употреба, то инцидента употреба с висока интензивност е често срещано явление. Това поражда риск от интоксикации и опасност за здравето. При момичетата и момчетата на тази възраст дори неголямо количество алкохол може да доведе до сериозни състояние. По наши наблюдения случаите на остро отравяне с алкохол сред тийнейджъри надвишава многократно случаите на остро отравяне с незаконни наркотици по данни на Бърза помощ и токсикология. Това е изключително неоценен правилно проблем. Твърде много се говори за марихуана и твърде малко за алкохола. Проблемът не е само в това, че алкохолът е по-достъпен. България е мокра държава и родителите толерират употребата на алкохол. Колкото е по-редовен пушачът, толкова по-вероятно е да има висока употреба на алкохол. Според наблюденията на Бърза помощ и токсикология през последните години се увеличава и
Комбинираната употреба на алкохол и наркотици. Обикновено това са хора, които през ваканциите или през уикенда комбинират алкохол с кокаин, амфетамин или марихуана. Най-често това са хора на възраст от 15 до 25 години, а най-често комбинирането става на парти или купон.

- Къде учениците пият и пушат повече в по-големите или в по-малките градове и къде е мястото на Варна?
- Варна трябва да се сравнява с големите градове като София и Пловдив по отношение на разпространението. Иначе моделът на употреба е един и същ и в малкия, и в големия град. Разпространението, спрямо общото население, е едно и също, моделите са един и същи. Няма острови на въздържание и острови на сериозни проблеми с детското пушене и пиене.

- Как Варна се справя с проблема? По какви програми работи дирекцията?
- Проблемът в държавата е, че има национална стратегия за борба с наркотиците, която засяга само незаконните наркотици. Тя не включва никакви действия относно цигарите и алкохола при подрастващите. Няма заложени действия. Няма национални програми за борба с алкохола и пушенето, които да бъдат интегрирани. Стратегията за превенция във Варна обхваща трите групи вещества - тютюнопушене, алкохол, наркотици. От миналата учебна година започнахме две нови програми. Едната е за превенция на цигари и алкохол сред учениците в пети, шести и седми клас, с което се опитваме да изпреварим това редовно пушене, което се появява в средното училище. Програмата е разработена така, че да може да бъде водена от учители в нарочни часове на класа в рамките на общо десет часа. Освен предоставяне на информация, децата се тренират и да устояват на натиск. Учат се и на различни социални умения. Втората програма е насочена към учениците от 8 до 12 клас и е свързана с превенция на употребата на наркотици. Там има и въведен модул за употребата на алкохол, въобще проблемите, свързани с алкохола. Отделно от тези две превенции имаме и друга програма, свързана с непълнолетни лица, които имат проблеми с наркотиците, но не са зависими. Но данните от токсикология показват изпреварващи проблеми с алкохол. Затова работим и с проблемите, свързани с алкохола.

- Увеличава ли се тенденцията към по-висока употреба на алкохол и цигари сред подрастващите?
- Тенденцията е стабилна, но е достатъчно висока, за да се притесняваме.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: