Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
34% от учениците във Варна определят себе си като редовни пушачи
Автор: Екип Varna24.bg 11:59 / 22.11.2010Коментари (0)789
© Varna24.bg
За увеличаването на употребяващите алкохол и наркотици ученици разказа д-р Борислав Станчев - Началник-отдел, Дирекция "Превенции", Община Варна.

- Д-р Станчев, увеличава ли се броят на пушачите в ученическа възраст във Варна?
- През 2009 та година по поръчка на дирекция превенции е направено изследване от Центъра за социално икономически изследвания и консултиране. Това е представително проучване за употребата на цигари и алкохол сред варненски ученици от 9 до 12 клас или във възрастта от 15 до 18 години. На основата на това проучване нищо не се е променило по отношение на цигарите. Всеки втори ученик пуши в различна степен. Доминират 34%, които определят себе си като редовни пушачи. Това означава, че всеки трети варненски ученик от средното училище определя себе си като сериозен пушач. Изследването показва още, че и като количество, и като качество сред пушачите доминират момичетата, което е изненадващо. Учениците от по-горните класове пушат повече в сравнение с учениците от по-ниските класове - малко повече от половината от 12 - клас срещу малко по-малко от половината от 9-ти клас. Тенденцията е възходяща. Най-значимо нараства групата на пушачите в 10-ти клас, след което поведението се стабилизира. През първата година в средното училище се формира някаква задръжка в част от младите хора, но след това въздържанието пада. Те следват определени модели на поведение и в прехода между девети и десети клас преобладаващата част започват да пушат все по-редовно. Влошаването на материалния статус на семейството на учениците-пушачи няма абсолютно никаква връзка с редовността на пушене. Дори обратното, колкото по-лош е материалния статус на децата, толкова по-често те пушат. Колкото повече се отдалечава местоживеенето им от центъра в посока крайните квартали толкова повече тютюнопушенето нараства. Вероятно това е свързано с по-високото ниво на безработица в районите Младост, Възраждане, Владиславово, Приморски.

- А как стои проблемът с употребата на алкохол сред подрастващите?
- Разбираемо е, че в сравнение с пушенето, употребата на алкохол е по-широко разпространена като явление. Само 16% от анкетираните ученици от 9 до 12 клас отстояват позицията, че не пият алкохол, независимо от вида на напитката. Въпреки разпространението на консумацията, хората, които се определят като редовно пиещи алкохол е много по-малък отколкото тези, които се определят като редовни пушачи. Това означава, че по отношение на алкохола сред младите хора действа принципа "Да, мога да пия", но е налице много по-сериозна рамка по отношение на редовността в сравнение с пушенето на цигари. Това са типични характеристики за всеки един тийнейджър в Европа. За разлика от цигарите, при алкохола дори да няма редовна употреба, то инцидента употреба с висока интензивност е често срещано явление. Това поражда риск от интоксикации и опасност за здравето. При момичетата и момчетата на тази възраст дори неголямо количество алкохол може да доведе до сериозни състояние. По наши наблюдения случаите на остро отравяне с алкохол сред тийнейджъри надвишава многократно случаите на остро отравяне с незаконни наркотици по данни на Бърза помощ и токсикология. Това е изключително неоценен правилно проблем. Твърде много се говори за марихуана и твърде малко за алкохола. Проблемът не е само в това, че алкохолът е по-достъпен. България е мокра държава и родителите толерират употребата на алкохол. Колкото е по-редовен пушачът, толкова по-вероятно е да има висока употреба на алкохол. Според наблюденията на Бърза помощ и токсикология през последните години се увеличава и
Комбинираната употреба на алкохол и наркотици. Обикновено това са хора, които през ваканциите или през уикенда комбинират алкохол с кокаин, амфетамин или марихуана. Най-често това са хора на възраст от 15 до 25 години, а най-често комбинирането става на парти или купон.

- Къде учениците пият и пушат повече в по-големите или в по-малките градове и къде е мястото на Варна?
- Варна трябва да се сравнява с големите градове като София и Пловдив по отношение на разпространението. Иначе моделът на употреба е един и същ и в малкия, и в големия град. Разпространението, спрямо общото население, е едно и също, моделите са един и същи. Няма острови на въздържание и острови на сериозни проблеми с детското пушене и пиене.

- Как Варна се справя с проблема? По какви програми работи дирекцията?
- Проблемът в държавата е, че има национална стратегия за борба с наркотиците, която засяга само незаконните наркотици. Тя не включва никакви действия относно цигарите и алкохола при подрастващите. Няма заложени действия. Няма национални програми за борба с алкохола и пушенето, които да бъдат интегрирани. Стратегията за превенция във Варна обхваща трите групи вещества - тютюнопушене, алкохол, наркотици. От миналата учебна година започнахме две нови програми. Едната е за превенция на цигари и алкохол сред учениците в пети, шести и седми клас, с което се опитваме да изпреварим това редовно пушене, което се появява в средното училище. Програмата е разработена така, че да може да бъде водена от учители в нарочни часове на класа в рамките на общо десет часа. Освен предоставяне на информация, децата се тренират и да устояват на натиск. Учат се и на различни социални умения. Втората програма е насочена към учениците от 8 до 12 клас и е свързана с превенция на употребата на наркотици. Там има и въведен модул за употребата на алкохол, въобще проблемите, свързани с алкохола. Отделно от тези две превенции имаме и друга програма, свързана с непълнолетни лица, които имат проблеми с наркотиците, но не са зависими. Но данните от токсикология показват изпреварващи проблеми с алкохол. Затова работим и с проблемите, свързани с алкохола.

- Увеличава ли се тенденцията към по-висока употреба на алкохол и цигари сред подрастващите?
- Тенденцията е стабилна, но е достатъчно висока, за да се притесняваме.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: