36 варненци чакат за присаждане на органи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:43 / 01.02.2010
627
36 жители на Варна и областта са вписани в националния регистър и чакат животоспасяваща операция за трансплантация на орган. 34 варненци се нуждаят от присаждане на бъбрек, двама чакат за черен дроб. В списъка липсват кандидати за трансплантация на сърце, съобщиха за „Позвънете" от Изпълнителната агенция по трансплантации у нас. За последните 5 г. 9 души не са дочакали подходящия донор и са починали. В 10 случая от здравни заведения в морската столица към Агенцията по трансплантации е постъпила информация и са били взети органи за присаждане от пациенти в мозъчна смърт. Шест са болниците у нас, в които се извършва трансплантиране на органи. Пет от тях се намират в столицата - „Лозенец", УМБАЛ „Александровска", Военномедицинска академия, УНСБАЛ „Св. Екатерина", УМБАЛ „Н. И. Пирогов". От средата на 2009 г. към тях се причислява и МБАЛ „Св. Марина" във Варна.

Пак по данни на агенцията, за последните 5 г. на успешни интервенции за присаждане на бъбрек са се подложили петима души от Варненско. Възможно е обаче те да са повече, защото за последната година само екипът на варненската болница е извършил 5 трансплантации на бъбрек от жив донор. „И петимата пациенти са в много добро състояние. Очакваме ги тази седмица на визитация. Идват всеки месец, правят им се изследвания и им се изписват необходимите лекарства", каза ръководителят на Клиниката по нефрология и хемодиализа в МБАЛ „Св. Марина" доц. д-р Валентин Икономов. Според националния консултант по трансплантология доц. д-р Вилиян Платиканов дългото изчакване и продължителната хемодиализа е страдание за организма. У нас обаче изчакването за подходящ донор не може да се предвиди. При някои минават 4-5 и повече години, други така и не успяват да дочакат.

През февруари екипът на МБАЛ „Св. Марина" се подготвя за присаждането на бъбрек от майка на син. Листата на чакащите за трансплантация все още не е напълно готова, но тя ще бъде част от националния регистър, добави още доц. Икономов. Предвижда се преди края на годината да започнат и трансплантации на черен дроб.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).