Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
36 варненци чакат за присаждане на органи
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 01.02.2010Коментари (0)627
© Varna24.bg
36 жители на Варна и областта са вписани в националния регистър и чакат животоспасяваща операция за трансплантация на орган. 34 варненци се нуждаят от присаждане на бъбрек, двама чакат за черен дроб. В списъка липсват кандидати за трансплантация на сърце, съобщиха за „Позвънете" от Изпълнителната агенция по трансплантации у нас. За последните 5 г. 9 души не са дочакали подходящия донор и са починали. В 10 случая от здравни заведения в морската столица към Агенцията по трансплантации е постъпила информация и са били взети органи за присаждане от пациенти в мозъчна смърт. Шест са болниците у нас, в които се извършва трансплантиране на органи. Пет от тях се намират в столицата - „Лозенец", УМБАЛ „Александровска", Военномедицинска академия, УНСБАЛ „Св. Екатерина", УМБАЛ „Н. И. Пирогов". От средата на 2009 г. към тях се причислява и МБАЛ „Св. Марина" във Варна.

Пак по данни на агенцията, за последните 5 г. на успешни интервенции за присаждане на бъбрек са се подложили петима души от Варненско. Възможно е обаче те да са повече, защото за последната година само екипът на варненската болница е извършил 5 трансплантации на бъбрек от жив донор. „И петимата пациенти са в много добро състояние. Очакваме ги тази седмица на визитация. Идват всеки месец, правят им се изследвания и им се изписват необходимите лекарства", каза ръководителят на Клиниката по нефрология и хемодиализа в МБАЛ „Св. Марина" доц. д-р Валентин Икономов. Според националния консултант по трансплантология доц. д-р Вилиян Платиканов дългото изчакване и продължителната хемодиализа е страдание за организма. У нас обаче изчакването за подходящ донор не може да се предвиди. При някои минават 4-5 и повече години, други така и не успяват да дочакат.

През февруари екипът на МБАЛ „Св. Марина" се подготвя за присаждането на бъбрек от майка на син. Листата на чакащите за трансплантация все още не е напълно готова, но тя ще бъде част от националния регистър, добави още доц. Икономов. Предвижда се преди края на годината да започнат и трансплантации на черен дроб.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: