380 новозаболели от рак за 2 месеца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:43 / 06.03.2010
758
380 варненци са получили потвърждение за раково заболяване само през първите два месеца на годината. Тази тревожна статистика изнесе вчера управителят на Онкологичния диспансер в морската столица д-р Господин Игнатов. 370 са хората, чули за пръв път диагнозата през същия период на миналата година и 230 - през 2008 г. Като цяло от началото на 2010-а до момента през диспансера са преминали 12 050 пациенти, като са направени около 1500 профилактични прегледи. По последни данни, на отчет в здравното заведение се водят около 17 000 онкоболни.

Най-често поставяните диагнози са рак на гърдата, на кожата, на белия дроб и на дебелото черво. Налице е и намаляване на възрастовата граница, в която се появява заболяването. Така от рак на млечната жлеза все по-често страдали и жени под 30 години. Риск съществува при жени с ранен менструален цикъл, родили късно и с висок социален статус, каза онкохирургът д-р Денислав Белинов. Рискови фактори са и прекалената консумация на алкохол и цигари. Като профилактика се препоръчва консумацията на соеви храни.

Ракът на маточната шийка може да отнеме първото място на този на маточното тяло, каза пък д-р Светослав Узунов, акушер онколог в здравното заведение. По думите му при рака на маточната шийка няма ранни симптоми. За сметка на това пациентът може да се излекува на 95% в първия стадий на болестта. Десетдневна осмомартенска кампания за профилактика ще проведе Онкодиспансерът от 8 март. От здравното заведение призовават жените редовно да се преглеждат.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).