Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
4 г. след трагедията с Гергана: Варненци и родителите й не вярват, че няма виновни
Автор: Екип Varna24.bg 12:11 / 19.01.2012Коментари (0)1830
© Impact Press Group
Няколко свежи цветчета потрепват пред плочата на Гергана Велинова в януарския ден. Надпис напомня: "Загинала само на 22 г. тук на 2 януари 2008 г."

Малкият паметник е пред банковия офис във Варна, където студентката изгуби живота си под срутила се козирка. Момичето било премазано за секунди от пропадналите 20 тона бетон и сняг.

Тялото му престоя 2 дни, докато спасители разместят огромните отломки и буци и го открият. Нейният приятел бил повикан от полицията да разпознае тялото, след което припаднал.

4 години по-късно нито родителите й, нито варненци могат да повярват, че за смъртта на момичето виновни няма.

Съдът прие във вторник, че арх. Васка Рачева, арх. Владимир Рачев, Кирил Видолов, Живко Николов, арх. Наска Люцканова, Станка Калчева и Паско Ташков не са виновни за трагедията. Решението беше подписано с особено мнение от единия съдебен заседател.

Заради големия обществен интерес съдия Асен Попов представи в съдебната зала мотивите за оправдателните присъди. Според него има само едно отговорно лице за трагичния инцидент. Това е Татяна Николчева - управител на софийското "Валда-90" ЕООД, която призна вината си още на първото съдебно заседание на 21 октомври 2010 г.

Фасадната облицовка на козирката е била поставена без проект и техническа спецификация колко може да издържи конструкцията. Плочата е била натоварена дотолкова с конструктивни елементи, че нейната носимост е била намалена. Въпреки предписанията

7 месеца фирмата не е изпълнила укрепващ елемент, който да подсили козирката.

Николчева сключи споразумение с прокуратурата и е осъдена за немарлива работа на 1 г. условно и 3 г. без право да упражнява строителна дейност.

Съдиите обясняват, че има две линии на проектиране и изпълнение - вътрешно и външно. Седемте оправдани са отговаряли за вътрешната реконструкция на банковия офис. А фирмата на Николчева - за козирката. Така че тя носи цялата вина.

Родителите на Гергана обаче не приемат оправдаването. "Вина не може да носят само хората, облицовали козирката с нови, по-тежки плочки. От самото начало на делото на подсъдимата скамейка не бяха изправени абсолютно всички, отговорни за нелепата смърт на Гергана. Оправдаването и на тези 7 обвиняеми не кореспондира със събраните доказателства по делото", казва адвокат Бранимир Балачев, защитник на почерненото семейство.

Майката и бащата ще обжалват и смятат, че имат сериозни аргументи да успеят.Искат истинско наказание за хората, които сложиха край на живота на Гергана. Вместо да осъществи мечтите си за специализация в Германия, тя завърши внезапно земния си път в бял ковчег.

В пледоарията си адвокатът на семейството Балачев поиска ефективни присъди за Кирил Видолов - проектант по част "Конструкции" на технически инвестиционен проект, и Живко Николов, осъществил техническия й контрол.

Реплика на контрольора Николов разбуни духовете в съдебната зала. На въпрос дали е направил оглед и отвън на сградата преди реконструкцията той отговори: "Хвърлих един поглед на козирката."

Това даде основание на прокурор Радослав Лазаров да се аргументира защо иска присъди за немарливо изпълнение на отговорна работа.

Общественият обвинител пледира за условни наказания с максимален изпитателен срок за всичките седем души.

Той подчерта, че документите, с които е получено разрешение за преустройството на офиса, не са били коректни.

Не са направени пълни изчисления ще издържи ли козирката ново облицоване.

Блокът на бул. "Осми приморски полк" 80-82 е строен през 1963 г. Техническа експертиза показа, че още при изграждането му са правени икономии. Диаметърът на арматурните пръти е бил намален, сложени са и по-малък брой железа.

През годините в плочата са се образували пукнатини, през които се е просмуквала вода. Прътите са корозирали на места до 100% и са направили бетонния навес чуплив.

Отговорните за срутването на масивната конструкция са повече от призованите в съдебната зала, смятат специалисти по проектиране. Оценка за техническата изправност на цялата сграда е трябвало да бъде направена още през 2005 г., когато обектът е бил приватизиран, казват архитекти. Сградата е била трансформирана в банка и сменила предназначението си. Документите са били предоставени и разписани в община Варна, без да се изиска тази важна оценка.

Магистратите казват, че пред нито един от признатите за невинни архитекти, проектанти и надзорници не е имало задание, нормативен документ или законно изискване да се обследва състоянието на сградата и на фасадата й.

Със същата правна логика през 2008 г. бяха оневинени служителите на Гражданска защита, които не са търсили веднага дали под отломките има човек.

Районният съд тогава обясни липсата на наказания с факта, че никой закон, наредба или правилник не задължава спасителите да проверяват за хора, ако не е подаден сигнал за това.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 40
12.01.2017 »
08.06.2015 »
30.12.2014 »
09.12.2013 »
10.04.2013 »
15.10.2012 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: