40 на сто дефицит на спасители във Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:20 / 25.06.2009
533
И тази година по плажовете във Варненско ще има недостиг на спасители, като незапълнени ще останат около 40% от нужните бройки. Това съобщи Лаврентий Силов, ръководител на Водноспасителната служба към Българския червен кръст във Варна. Според него, само за плажовете във Варна трябват около 300 спасители.

Най-тежко е положението в най-големия курорт Златни пясъци, посочи шефът на водното спасяване в БЧК. „Ако искат концесионерите да има спасители и те да са добри, трябва да помислят за заплащането". Средните заплати са около 400-500 лева, рядко на места достигат до 700 лева. Работното време на спасителите се определя от концесионера, като се движи в интервала 8-9 до 17-18 часа.

Към момента във Варна и близките курорти официално открити са едва 4 плажа, сред които една част от Градския плаж и на "Слънчев ден". Комисията, която проверява, продължава дейността си, посочи Силов. Той разкри, че неохраняемите плажове в областа са 14. Само във Варна те са 6, останалите са към Камчия и Бяла. Никой не е търсил БЧК-Варна да предоставя водни спасители на язовирите край Варна, разкри още Силов.

От началото на годината във Варна курса за спасители са изкарали близо 100 човека. Курсовете продължават, стига да има кандидати, посочиха от Водноспасителната служба.

Първите случаи на удавяне това лято бяха регистрирани в събота, когато смъртта си в морето намериха 20-годишен украинец, 53-годишна жена и 81-годишен старец. Две от удавянията станаха на неохраняеми плажове във Варна и Паша дере. Украинецът пък се удави на централния плаж в курорта Златни пясъци.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).