Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
40% спад в корабостроенето и ремонта
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 22.03.2010Коментари (0)856
© Varna24.bg
Близо 40 на сто е спадът на обемите от работа в корабостроенето и кораборемонта през миналата година, посочи председателят на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) Светлин Стоянов. Той добави, че в сравнение със ситуацията в световен план дефицитът на поръчки у нас е по-малък. „2009 г. беше лоша за целия морски бранш. Намаля търговията, което доведе до свиване на морските превози и спад в навлата на корабите. Корабособствениците съкратиха разходите, които отделяха преди това за поддръжка и обновление на флота си, а банките спряха да финансират строителството", обясни ситуацията Стоянов.

За разлика от нашата страна обаче останалите европейски държави са реагирали адекватно, като са подпомогнали корабостроенето чрез фондове и държавни гаранции. „Навсякъде това се смятя за отрасъл, в който ефектът от подпомагането се мултиплицира. Един кораб започва от ламарините, минава през тръбопроводите, бои, интериорно обзавеждане. Построяването на плавателен съд натоварва много предприятия от промишлеността", добави председателят на БНАКК. За съжаление в България идеята за създаването на фонд за корабостроенето е само предизборна, коментира той.

В момента активно се работело в Министерство на икономиката за създаването именно на такъв фонд за подпомагане на бизнеса. Никой от бранша обаче не очаквал той да заработи тази или следващата година.

Според Стоянов до края на годината резките спадове в бранша са малко вероятни. Въпреки това имало голяма вероятност много от турските корабостроителници, останали без поръчки, да се пренасочат към ремонт на плавателни съдове. Специалистите обаче разчитали много на олимпиадата в Сочи и активното използване на морския транспорт за превоз на необходимите материали и оборудване и така да се раздвижи целият бранш.

Параходство „Български морски флот" преговаря с МТГ „Делфин", чийто изпълнителен директор е Стоянов, за строителството на ферибот. БМФ спечели конкурса за български превозвач по линията Варна - Кавказ и сега му трябва плавателен съд.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: