Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
4000 зрелостници се стягат за матури във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:22 / 13.04.2013Коментари (0)1021
Близо 4000 зрелостници са подали заявления за матури във Варна, съобщи за chernomore.bg Антоанета Хинева, началник на Регионалния инспекторат по образованието. Най-голям интерес има към изпита по английски език. 864 дванайсетокласници са подали заявление за този предмет. География и икономика, философски цикъл и биология и здравно образование са другите предмети, към които са се ориентирали най-много от зрелостниците. Близо 300 души са записали вторият им задължителен изпит да е по математика. Най-малко подадени заявления има за италиански език. Това е съвсем логично, тъй като и броят на учениците във Варна, изучаващи този предмет, е много малък, каза още Хинева. Едва 25 ученици са подали заявление за трета матура, която е по желание.

На национално ниво заявления за ДЗИ са подали 62 012 ученици. 523-ма са решили да се явят и на допълнителен изпит по желание. Най-голям интерес има към географията и икономиката. На изпит по този предмет ще се явят 20 259 зрелостници. Следват ги 13 649 дванайсетокласници, които са подали заявление за изпит по биология и здравно образование. Третият най-желан предмет е английският език. 11 925 зрелостници ще положат изпит по него. Най-малко кандидати има отново за италиански език - едва 117.

Задължителните държавни зрелостни изпити са два - по български език и литература и по предмет по избор. За втората матура учениците избират между предметите математика, чужд език, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда.

Тази година изпитът по български език и литература е на 21 май, а вторият задължителен е на 23 май. По свое желание зрелостниците могат да положат и допълнителен ДЗИ по предмет по избор. Изпитите по желание ще се проведат на 27, 28 и 29 май.

Изпитите са писмени и с времетраене 4 астрономически часа. Работите са анонимни. Учебното съдържание е от задължителната училищна подготовка.

Форматът включва тест с въпроси с избираем и с кратък свободен отговор. Зрелостниците ще създават текст по български език и литература, чужд език, история, география и философия. Изпитът по математика ще представлява решаване на задачи. Максималният брой точки, който може да получи една работа, е 100.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: