4020 четвъртокласници във Варненско доказваха знания по български език

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:05 / 11.05.2009
525
Всички ученици от четвърти клас във Варненска област, както и в цялата страна, се явиха днес на изпит по български език и литература, който е част от програмата за външно оценяване на Министерството на образованието и науката. 4020 деца отговориха на 15 въпроса, включени в теста, и писаха диктовка. Отделеното време за изпита бе 40 минути - един учебен час, което не наруши обичайния ритъм на училищния ден.

93 училища бяха затворени за външни лица през това време. В 193 паралелки работата на четвъртокласниците наблюдаваха 400 квестори, учители, които не преподават в четвърти клас и не са литератори. Изпитните материали се раздадоха на дискове, които бяха разкодирани със специална парола. Резултатите ще бъдат известни след 20 май. Писмените работи ще се проверяват по места от назначени от директорите и РИО комисии. Открит е специален сайт, в който ще се влиза с парола, определена за всяко училище. Там ще се предават оценките на децата. Те ще бъдат обобщени от МОН. Целта е да се прецени нивото на овладяване на държавните образователни изисквания. Всяко дете при попълване на изпитните бланки посочи и езика, на който се говори в семейството му. Това ще допринесе за създаване на по-пълна картина за проблемите при усвояване на задължителния предмет, първи в държавните зрелостни изпити.

По желание на учениците оценките от външното оценяване могат да бъдат вписани като текущи, защото писмените работи не са анонимни. Резултатите няма да окажат влияние върху общия успех на четвъртокласниците, няма да се използват и за оценка на качеството на работата на преподавателите, каза Станислава Христова, старши експерт в Регионалния инспекторат по образованието - Варна.

Утре четвъртокласниците ще решават тест по математика, в четвъртък по „Човекът и природата", а в петък по „Човекът и обществото". Изпитите за пети и шести клас са през юни.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).