44 млн. лв. приходи за варненските хотели

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:40 / 28.08.2008
695
44 339 330 лева са приходите от нощувки във Варна към края на второто тримесечие на 2008 г. Това съобщиха от Националния статистически институт. Над 33 млн. лв. от сумата е излязла от джобовете на чуждестранни туристи. От началото на годината морският град е посрещнал почти 260 хиляди гости, като близо 177 хиляди от тях са чужденци. Реализираните нощувки пък са 1 238 754. Ръстът на приходите в сравнение със същия период на миналата година е 9 процента.

223 са хотелите във Варна и комплексите, съобщиха още от института. Освен тях, в града и околностите му има и 195 категоризирани вили, хижи, мотели, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване. Цялата туристическа леглова база, с която Варна разполага, е малко над 50 000.

145 от хотелите са били категоризирани от Държавната агенция по туризъм, а преди създаването й, от ресорните министерства. Останалите обекти са получили категория от общината. 11 от хотелите във Варна са 5-звездни. С една звезда по-малко са 47. Категория 3 звезди пък имат 67 от местните хотели.

По данни на Националния статистически институт, германците и тази година държат първенството по посещения у нас с 19-процентен дял. През 2007 г. немските туристи отново са водели в класацията по реализирани нощувки.

Повече нощувки през второто тримесечие на 2008 г. спрямо същия период за миналата година имат гражданите на Малта. Статистиците отчитат ръст и на туристи от Латвия, Естония, Литва, Хърватия, Полша и САЩ. За сметка на това са намалели реализираните нощувки от граждани на Швейцария, Норвегия, Швеция, Сърбия, Финландия, Испания и Великобритания.

Според института, почти всички чужди туристи предпочитат да отсядат в хотели. От къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване са се възползвали само 0,7% от посетилите ни чужденци.

Средствата за подслон и местата за настаняване в страната са се увеличили със 127 броя или с 5% в сравнение със същия период на 2007 г., отчитат още от Националния статистически институт.

Появили са се 91 нови хотела и 43 други места за нощуване. В същото време обаче се наблюдава намаляване на легловата база в сравнение с предходната година. Социолозите обясняват феномена с това, че в момента функционират по-малко големи хотели и повече къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Статистическите данни показват, че концентрацията на хотели продължава да е по Черноморието. От общо 1477 хотела в страната 272 са в Бургас и 81 в Добрич. В сравнение с миналата година освен туристическите обекти са се увеличили и реализираните нощувки. Ръстът е 3% и 128 хиляди броя повече.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).