5 676 юридически лица от Варна не са декларирали доходи за 2009 година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:30 / 29.11.2010
529
До края на месец октомври инспекторите от НАП Варна провериха и издириха всички регистрирани юридически лица, които е следвало, но не са подали годишна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане за 2009 г., съобщиха от Териториалната дирекция на НАП във Варна. До 31 март 2010 г., всички юридически лица са били длъжни да подадат годишните си декларации, в които да посочат приходите си за предходната година. 5 676 от регистрираните юридически лица не са изпълнили това си задължение и са получили съобщения за явяване в териториалната дирекцията, във връзка с подаване на декларация и съставяне и връчване на Акт за установяване на административно нарушение (АУАН). До момента в териториалната дирекция са се явили 1 168 от тях, за да им бъдат връчени актовете за административно нарушение. При явяването им за съставяне и връчване на АУАН, масово лицата подават декларация, в която посочват, че не са извършвали дейност през миналата година. Единични са случаите, в които дружеството декларира, че се дължи корпоративен данък за финансовата 2009-та година. От НАП Варна ще извършат проверки, с които да установят верността на декларираното. Над 37 милиона лева са постъпленията в бюджета от корпоративен данък, което представлява 93 % от възложения план на териториалната дирекция.

От НАП Варна напомнят, че в случаите, в които издирваното некоректно лице не се яви за подаване на декларация и се установи по безспорен начин, че същото е задължено да я подаде, актът се съставя и в негово отсъствие, след което инспекторите по приходите предприемат действия за връчването му.

За неподадена годишна декларация от юридическите лица санкцията е в размер от 500 до 3 000 лв., а при повторно нарушение от 1 000 до 6 000 лв. Също така се наказва с глоба в размер от 200 до 1 000 лв. управител, ликвидатор/синдик, който е допуснал нарушението за неподаване на декларация на данъчно задължено лице. В случай, че нарушението е повторно глобата е от 400 до 2 000 лв.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).