Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
5-годишен, оставен сам вкъщи, се озовал на гарата
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 07.07.2009Коментари (0)803
© Impact Press Group
Момченце на 5 години се шляело безцелно на варненската жп гара в петък през деня. Будни граждани забелязали хлапето и се обадили в отдела за закрила на детето. "Издадена бе спешна заповед за настаняването му в дом "Другарче", за да не стои в Районното полицейско управление", каза ръководителят на отдела Ани Конукова. От полицията веднага било направено проучване, което установило, че детето не е безпризорно, а си има майка и татко. Те не били от Варна, но имали квартира в "Младост" и в този момент били на работа.

Двамата работели на строеж, оставяли детето известно време без надзор, като майката ходела да го наглежда отвреме-навреме. Това време било използвано от момченцето, за да направи опознавателна разходка из града. Така стигнало до жп гарата и междувременно успяло да вдигне на крак полиция и социални работници. От отдела за закрила веднага направили предписания, родителите да не оставят само детето при условия, които застрашават живота му. Майката е декларирала, че ще спре работа, за да гледа детето си и дори ще се върне в родното си място. Според социалните работници, това е типичен случай за хора, които идват от други краища на страната и които нямат възможност да се грижат за детето си.

Само за изминалия месец от отдела за закрила са получили над 280 сигнала, молби, писма, които се отнасят за деца, чиито интереси са нарушени или са в риск. 10 деца са настанени в специализирана институция през юни, като три от тях са бебета, уточни Конукова. Други 8 малолетни са настанени в семейства на близки и роднини. От отдел "Закрила на детето" във Варна допълниха още, че 10 деца са изведени от социалните институции, в които са били настанени. Три от тях са били осиновени, а седем са били върнати в биологичното си семейство.

923 са децата с трайни увреждания, заради които имат присъден ТЕЛК. През миналия месец 12 от тях са насочени към Карин дом и център "Радост за нашите деца", където да провеждат почасови или всекидневни занимания. "Проблемът е, че капацитетът на тези социални заведения е запълнен и има листа на чакащите", допълни още началникът на отдела за закрила на детето.

Източник: "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: