5 тона храни бракувани от БАБХ - Варна за 2011 г.
5 тона хранителни продукти са насочени за бракуване от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна през 2011-та година. Това съобщи директорът на дирекцията д-р Живка Манева. Инспекторите на агенцията са извършили около 10 000 броя проверки. Направени са 1500 предписания, което означава, че при всяка шеста проверка има някакво предписание, свързано с нарушения или проблеми в обектите.
По време на проверките са издадени 300 акта за констатирани нарушения. Спрени от експлоатация са 25 обекта, повечето от тях са временно спрени. Д-р Манева каза още, че през този период от време се е извършвала и пререгистрация на обекти, в които се произвежда или се търгува с храни от неживотински произход. Съществените проверки на инспекторите са били в тази посока. Основните проблеми, които са констатирани при проверките, са свързани със състоянието на материално - техническата база и с въвеждането на системите за самоконтрол в тези обекти.
Д-р Манева каза още, че тези системи са абсолютно задължителни за функционирането на обектите. Проверени са сезонни обекти, извършени са и проверки в посока детско хранене, където също са констатирани пропуски. Пропуски са констатирани и при обратното проследяване на продуктите, които се предлагат - доказване на произход, маркировка, етикетиране, срок на съхранение, пропуски при излагането им за консумация в търговска мрежа. Констатирани са нарушения и в обектите за обществено хранене по време на летния сезон.
Източник: Радио "Фокус"