500 кг месни продукти са бракувани във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:11 / 22.06.2015
1298
4 919 проверки са извършени от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна през миналия туристически сезон, съобщи пред "Фокус“ д-р Костадинка Маринова, главен инспектор в отдел "Контрол на храните".

911 от проверките са на подвижни, временни и сезонни обекти, 1 400 са проверките в търговска мрежа, допълни д-р Маринова. 2 028 са проверките в заведения за обществено хранене, 575 са проверките в заведение с услуга "all inclusive“. Издадени са 615 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия при извършване на официален контрол. 

Най-често срещаните несъответствия са по материално-техническата база, неподходящи условия за преобличане на персонала, несъответствия в системите за самоконтрол и НАССР, некоректни записи, документиращи прилагането и поддържането на програмите за самоконтрол, недостатъчно обучен персонал по отношение на системата за самоконтрол, неспазване на температурните режими на съхранение, липса на маркировка на част от суровини и заготовки, съвместно съхранение на отделните групи храни, разширяване на асортимента без да са създадени условия за това, недостатъчен персонал за поддържане на хигиената в обектите, каза още д-р Костадинка Маринова. 

Издадени са 59 акта за установяване на административно нарушение за лошо хигиенно състояние на обектите, съхранение на храни с изтекъл срок на реализация и без етикети, неизпълнено предписание. Възбранени и бракувани са 502,45 кг. месни продукти, 74 кг. рибни продукти, 156,8 кг. храни от неживотински произход. 

Издадени са 3 заповеди за спиране на експлоатацията на един ресторант с дейност "all inclusive" и две заведения за хранене на свободна консумация. Причините за спирането им е несъответствие по материално-техническата база и извършване на дейност в обект, който не е регистриран по реда на чл.12 от Закона за храните. Най-често срещаните проблеми при осъществяването на официален контрол са ненавременно представяне на разрешения за поставяне на сезонни и преместваеми обекти, липса или недостатъчно квалифициран персонал за прилагане и поддържане на добри производствени практики.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Времето се влошава! Жълт код за опасно време във Варна утре
Катастрофа във Варна! На място на инцидента има линейка
Част от район във Варна остава без вода днес
Открадна мобилен телефон от игрална зала във Варна, арестуваха го...
Задържаха 50-годишен варненец
Празничното пазаруване става все по-скъпо: Варненци в топ 3


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).