Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
55 г. от фотографирането на обратната страна на Луната ще отбележи варненската обсерватория
Автор: Екип Varna24.bg 11:33 / 09.01.2014Коментари (0)839
©
55 години от фотографирането на обратната страна на Луната ще отбележи тази година варненската астрономическа обсерватория "Николай Коперник". Заснемането на тази тъмна половина от небесното тяло е била направена със специални спътници, тъй като не се вижда от Земята поради периода си на въртене, обясни директорът на НАОП Свежина Димитрова.

От тогава до сега НАСА прави множество проучвания на мястото и преди години пусна първата свръхдетайлна снимка, която представлява мозайка от хиляди различни кадри, заснети от мощната камера на апарата на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter (LRО).

Изследователите я смятат за ценен ресурс, защото на нея те могат да видят неизвестни и скрити досега кътчета от по-непознатата част на Луната. За изготвянето й учените използват 192 терабайта информация от LRО, които могат да попълнят над 41 хил. диска DVD.

Космическите сили, които свързват Земята и Луната и определят приливите, влияят на въртенето на Луната в ролята на спътник така, че от нашата планета виждаме само едната й част. Тази видима част е наричана от учените "близка страна". "Далечната страна", която често е наричана и "тъмната страна на Луната", остава скрита за човешките очи до 1959 г., когато съветският космически кораб "Луна 3" успява да я фотографира за първи път. Тогава учените разбират, че "обратната" страна на Луната е място, което е съвсем различно от тази страна, която хората познават. В мистицизма дори тази част на Луната е свързана с много тайнства и загадки от отвъдното.

В НАОП се стягат още 450-годишнина и цял фестивал в чест на Галилео Галилей. 45 години ще се честват от кацането на човек на Луната. Обсерваторията ще се включи и в конференция на Международната астроасоциация. Ученици ще продължат да търсят и изследват космическото пространство за нови астероиди, а местни учени ще се включат в нов проект. 40-годишнина ще бъде отбелязана и в чест на Националната астрономическа конференция. ЦЕРН също няма да убегне на астрономите от Варна. Специален конкурс ще бъде посветен и на 2015-а, която ще е годината на светлината. За целта малките астрономи ще пишат есета и ще рисуват небесните тела. Ще се наблюдават още и затъмненията на Луната, а слънчевото тази година няма да се вижда от България, обясняват учените.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: