5854 варненци декларирали авансов данък за първото тримесечие на 2013-а

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:32 / 16.04.2013
819
5 854 варненци са декларирали авансов данък за първото тримесечие на 2013 година, като са подали декларация по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001). Задължение да подават такава декларация имат всички физически лица, които отдават помещения под наем на други физически лица, и съответно сами определят и внасят дължимия авансово данък. Те декларират дължимите авансови вноски за първото тримисечие на 2013 г. в новата декларация, която се подава до 30 април.

Физическите лица, които отдават под наем имоти на фирми през тази година, не са длъжни да подават в НАП формуляра по чл. 55. В този случай декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ (образец 4001) се подава от платеца на дохода, а физическите лица ще декларират годишно доходите от наем до края на април 2014 година.

Освен хазяйте, новата декларация за авансовото плащане на данък през годината се подава в случаите на придобиване на доход, който не e от трудови правоотношения. Тя се подава от лица, упражняващи свободна професия, каквито са: експерт-счетоводителите, адвокатите, нотариусите, частните съдебни изпълнители, съдебните заседатели, медицинските специалисти, застрахователните агенти и други физически лица, за които са налице едновременно следните условия: осъществяват за своя сметка професионална дейност, не са регистрирани като еднолични търговци и са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Декларацията се подава три пъти годишно - до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен дохода, като за ІV-то тримесечие декларация не се подава. За него данъкът се определя в годишната данъчна декларация, която наемодателите и самоосигуряващите се лица ще представят пред НАП до края на април 2014 г.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъци и нови срокове заинтересованите лица могат да получат на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).