6 случая на ХИВ във Варна от началото на годината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:09 / 30.11.2012
722
3431 души са преминали през Кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране за СПИН /КАБКИС/ във Варна от началото на годината до 15 ноември. Установени са 6 случая на ХИВ, съобщи на пресконференция днес д-р Анна Баева началник "Противоепидемиологичен контрол" при Регионална здравна инспекция.

Вирусоносителите са трима мъже и три жени, като най-възрастният е под 35 години. Пет от тях са излезли от анонимност и са насочени за последващо лечение. В рамките на общинската АНТИСПИН кампания за същия период са изследвани още 1394 души. При тях няма положителни резултати за ХИВ. С 7500 лица от рискови групи е имало индивидуална работа на терен. Над 8000 са консултираните, а при 300 има и продължителна работа.

Във Варна и областта за работа по програми по превенция на ХИВ/СПИН са обучени 390 млади хора в училища и университети, както и 245 доброволци. От тях 180 работят в превантивни ученически клубове, а 65 в градския превантивен клуб. Варненската организация е постигнала най-добри резултати в превантивните кампании. Според шефът на дирекция "Превенции" Светлана Коева добрите резултати се дължат на работата в мрежа между неправителствения сектор, институции и община.

"Важен елемент в тази насока е устойчивото финансиране, което получаваме от Министерството на здравеопазването, както и добрата подготовка на кадрите," добави Коева. Тя изтъкна, че наш представител ще даде положителен пример утре във Велинград, където ще бъдат изнесени резултатите от кампанията на национално ниво.

От началото на годината са проведени общо три АНТИСПИН кампании. За пета поредна година в момента протича общинската АНТИСПИН кампания по повод 1 декември Световен ден за борба със СПИН.

Утре от 14:00 до 17:00 часа гражданите на морската столица могат да посетят мобилни медицински кабинети на площад "Севастопол" и пред МОЛ Варна.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).