Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
600 лева заплата - мечта за варненци
Автор: Екип Varna24.bg 14:23 / 15.03.2013Коментари (1)1136
© Varna24.bg
"Отговорност, лоялност, минимум година опит, професионално образование, минимум един западен език", гласят повечето от изискванията на фирмите, които си търсят персонал в сайтовете за работа.

В близо 90 процента от обявите изобщо не фигурира каква заплата се предлага на кандидатите. Опитните обаче знаят, че фрази като "мотивиращо заплащане, заплащане според постигнатите резултати, атрактивно заплащане" всъщност не са нищо друго освен обещание, че няма да получавате твърда заплата, ако изобщо в края на месеца получите нещо. Проследяването на обявите издава и друго - под "мотивиращо" заплащане част от работодателите разбират 500-600 лева месечна заплата, на която очакват искрено да се зарадвате. Явно им се струва конкурентна на фона на не малкото обяви, в които директно е посочено заплащане в размер на 300-400 лева. А такива има достатъчно, независимо че и в тези оферти ключовите изисквания са минимум три. Например срещу 310 лева бруто на месец варненска фирма си търси организатор експедиция. За нуждите на работодателя се търси мъж, който да извършва товаро-разтоварни дейности, да чисти и подрежда офиса и да обслужва клиентите. Впечатление прави, че според фирмата за тази длъжност е достатъчно средно образование, но се уточнява, че кандидатите висшисти все пак са с предимство. Точно за какво е необходимо да си учил 5 г. за магистър - за мъкненето на товарите или за помитането на пода, не е много ясно.

До сериозно объркване сред безработните водят и оферти, в които изобщо не е ясно каква е в крайна сметка заплатата, когато са определени широки граници. Например фирма търси пазач-озеленител на 6-дневна работна седмица с минимум 5 години стаж срещу заплата от 50 до 750 лева бруто.

Жените са по-нископлатени

Четенето на обявите за работа в интернет налага още един извод - жените категорично са по-нископлатени от мъжете. Защото един мъж със средно образование и с шофьорска книжка може да претендира за работа като доставчик, разносвач и изобщо работа, свързана и с шофиране, може да разчита поне на едни 600-700 лева (макар и рядко). При жените обаче нещата са съвсем различни. От тях се очаква, че срещу 300-400 лева нето биха се кандидатирали за продавачки в денонощен магазин нощна смяна извън града. В задълженията влиза работа с програмен продукт, приемане, подреждане на стока, приключване на каса. Кандидатките трябва да имат представителен вид, да са любезни, отзивчиви, коректни и комуникативни и, разбира се - задължително стаж в областта. Общо взето почти никоя фирма не пропуска да отбележи изискването "задължително стаж", на моменти дори с главни букви, за да е пределно ясно. По подобен начин стои и въпросът с дамите, които кандидатстват за секретарки в офис. Там ще получите минимална или малко над минималната заплата, но за да си я "заслужите", трябва да имате висше, да знаете поне един западен език писмено и говоримо, разбира се - трябва да сте представителна и млада, и т.н.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.03.2013 г.
0
 
 
Фирмите търсещи работници да бъдат задължени да обявяват заплатите който са готови да дават.При не даване на заплатата която са обявили, тоест са излъгали потенциалния кандидат за работа.Глобата да е в размер на 10 работни заплати който са били обявени в обявата.Примерно ако е било 600 лв заплата глоба 6000 лв плюс да се направи регистър за фирмите който са некоректни спрямо служителите си и в резултат на това да плащат по големи данъци към държавата или общината. А коректните и честни работодатели да получават облекчения.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: