62 души от "Бърза помощ" подали оставки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:04 / 01.02.2011
1501
Рекордно текучество на кадри отчитат за 2010 г. специалистите от варненския Център за спешна медицинска помощ. Миналата година то е изчислено на 15,5 процента. Зад числото стоят оставките на 62-ма души, 40 от които са лекари и медицински специалисти. На тяхно място са започнали работа 72-ма души, но това не решава проблема, тъй като медиците не се задържат дълго. Основните причини за напускане са ниските заплати, заминаване на работа в чужбина или стрес, коментира шефът на "Бърза помощ" д-р Мая Рашева.

"От една страна, това води до назначаване на кадри в пенсионна възраст, а за тази работа са необходими здрави, енергични и издръжливи хора. От друга, експерти твърдят, че всяко текучество над 6% е нездравословно за дадената организация", допълва тя. Средната заплата в центъра е малко над 600 лева. Най-много взимат лекарите със специалност - 760 лв., но начинаещите доктори трябва да се задоволят с 530 лв., докато понатрупат стаж. Обещание за 10-процентно увеличение на възнагражденията медиците получиха по времето на здравния министър д-р Божидар Нанев. След като бе отстранен от поста си обаче, отпадна и финансовият ангажимент. Сега заради недостига на персонал министър д-р Стефан Константинов отново обмисля как да се вдигнат заплатите на хората и как да им се осигурят по-добри условия на труд, за да са по-мотивирани.

Тарикати пращат линейки за зелен хайвер

Дежурните лекари на телефон 150 през 2010 г. са приели 1174 фалшиви сигнала от недобросъвестни граждани. Противно на очакванията, това е с близо 500 обаждания повече в сравнение с предходната година. "Очаквахме, че този тип сигнали ще намалеят с времето, защото предплатените карти на мобилните оператори излязоха от анонимност, а и се вдигна шум около този проблем по отношение на единния телефон за спешни случаи 112", коментира д-р Мая Рашева. Вероятно въпросът ще намери решение едва когато се заложат солени глоби за шегаджиите.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).