68 бъдещи стоматолози изучават имплантология

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:08 / 15.03.2010
877
68 студенти от пети курс на Факултета по стоматология във варненския Медицински университет (МУ) започнаха само преди седмица да изучават зъбопротезна имплантология. Изучаването на атрактивния предмет, който предлага модерно решаване на проблема, се провежда в три модула, каза доц. д-р Методи Абаджиев от МУ. Въпреки че протича като свободно избираема дисциплина, обучението на студентите завършва с изпит, а в курса са се включили всички петокурсници. Голяма част от тях се включиха в четвъртия поред симпозиум, посветен на имплантологията, чийто домакин бе морската столица. Във форума участие взеха и академик Николай Попов и израелският гост д-р Халил Зейна.

„От откриването на Центъра по имплантология в Медицинския университет до момента сме провели четири симпозиума", допълни доц. д-р Методи Абаджиев. Акад. Попов посочи, че Варна има единствения център у нас, който разполага с база, в която ще се обучават и специализанти от чужбина, за което естествено ще си плащат. „Все още не е напълно оборудван, предстои да се закупят фантомни модели в скоро време", посочи акад. Попов.

Макар да се развива все повече, съвременната имплантология не е широко застъпена в практиката на денталните лекари, заради високата цена на услугата. От нея могат да се ползват около 25% от българите, представители на най-заможната прослойка и на средната класа у нас. Имплантите, които се поставят в устната кухина, са направени от биоинертни материали, които се превръщат в част от тялото и няма риск от отхвърляне, посочиха специалистите. Акад. Попов е представил преди дни свое откритие в областта на имплантологията и предстои да внесе в патентното ведомство още две.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).