680 000 лева си поделят читалищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:03 / 22.02.2010
846
680 202 лева ще си поделят читалищата в община Варна през тази година. Средствата се отпускат от републиканския бюджет по единен държавен стандарт, а комисия, съставена от общински служители и представители на просветните центрове, ги разпределя допълнително, съобразно броя на работещите в тях. Реално с това финансиране се осигуряват само трудовите възнаграждения и осигуровките на читалищните работници, поясниха представители на културните домове. Те могат да развиват и стопанска дейност, като отдават помещения под наем. Постъпления се отчитат и от членския внос.

„С последните промени в Закона за народните читалища, общините вече могат да съфинансират тези просветни центрове. През тази година обаче е невъзможно да си позволим подобна субсидия", каза председателят на комисията по култура към Общинския съвет Панко Анчев. По думите му общината може да подпомогне читалищата, като финансира техни дейности и творчески проекти.

„Ще успеем да се справим с това финансиране", прогнозира Любка Тодорова от Народно читалище „Просвета" в „Аспарухово", което през тази година ще разполага с около 64 000 лева. Сумата е идентична с миналогодишната, посочи Тодорова. Тя сподели, че в читалището „отдавна не са се чувствали толкова сигурни и стабилни". В просветния център на „Аспарухово" са ангажирани десет служители.

Читалищата не губят надежда, че общината ще им окаже помощ за подобряване условията в ползваните от тях общински бази, голяма част от които се нуждаят от сериозни ремонти и освежаване. В условията на криза бихме се радвали на каквото й да е финансиране, казаха читалищни работници.

Източник: в. "Позвънете новини"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).