Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
70% от местата в Морското училище заети на първо класиране
Автор: Екип Varna24.bg 17:34 / 08.08.2011Коментари (0)5504
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Академия по икономика е чисто новият проект в зародиш на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Всъщност става въпрос за допълнителна квалификация с икономическа насоченост в магистърските програми, уточни началникът на учебното заведение кап. първи ранг проф. Боян Медникаров. Той добави, че ще се набляга върху трупане на знания за управление на проекти. Академията ще се реализира съвместно в университета в Санкт Петербург по архитектура и строителство и с един от неговите преподаватели - проф. Вячеслав Заренков, който е и президент на холдинг "Еталон - ЛенСпецСМУ". Наскоро фирмата е спечелила конкурс за изграждане на експоцентър в Санкт Петербург на стойност 500 млн. долара. Пазарът в Русия е винаги отворен и има какво да предложи на българските кадри, аргументира избора на партньор Медникаров. Той отчете и насоката на работа на българските власти, които напоследък са се концентирали върху строителството на транспортна инфраструктура. Така че за в бъдеще ще има все по-голяма необходимост от кадри, специализирани в управлението на проекти, отбеляза началникът на училището. Освен това студентите ще имат възможност да черпят опит и познания от един от най-богатите руснаци в света. В класацията на руския "Форбс" за тази година Заренков е класиран на 118-о място по богатство. Той беше удостоен в събота с почетното звание "доктор хонорис кауза" на ВВМУ.

В академията ще се обучават не само българи, но и руски специалисти. Тя ще е опит за още по-добро навлизане на ВВМУ в икономическите специалности, след като от началото на т.г. беше обявен прием в първата от този род - мениджмънт на водния транспорт. Засега приемът е малък, защото искахме да обърнем персонално внимание на всеки един от студентите, но след регистрирания голям интерес към специалността тенденцията е за увеличаване на бройките, посочиха от Военноморското училище.

70% от местата държавна поръчка във ВВМУ са заети още на първо класиране. През тази година обявеният прием е 375 бройки редовно и 105 задочно обучение. Най-висок е интересът към специалностите корабоводене и новооткритата мениджмънт на водния транспорт. Второто класиране в училището ще продължи до петък, когато се очаква да се попълнят останалите свободни места.

С решение на академичния съвет от края на миналия месец в предстоящата учебна година във ВВМУ ще бъдат приети бакалаври и платено обучение. За редовните специалности таксата ще е 2700 - 2800 лв., а за задочните 1620 - 1680 лв. Документи за платеното обучение ще се приемат в учебното заведение до 15 август.

Очаква се въпреки сравнително високите такси към платената форма на обучение също да има голям интерес, още повече че броят на кандидатстващите т.г. надхвърли 1000 души. При курсантите средно 5-има кандидати се бориха за едно място. Това допринесло за изключително високия бал, като минималният е 25 от възможни 30. 80% от приетите са завършили математическа или езикова гимназия, отичат от ВВМУ.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: