75-годишен мъж във Варна предлага екстра леден сироп

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 17.12.2014
1764
Вече над 20 години Ганчо Великов Христов прави и продава така наречения екстра леден сироп. Павилиончето му се намира на бул. "Съборни" до Градска болница и всеки ден се радва на много клиенти, които успяват да се разхладят или да утолят жаждата си с чаша от разнообразните напитки. Предлага 17 различни вкуса сироп, като най-търсена е ментата.

75-годишният Христов е последният във Варна, който предлага екстра леден сироп. Преди години бараките бяха доста повече, като две от най-емблематичните се намираха на ул. "Д-р Пюскюлиев" и до Римските терми в Гръцката махала. Сега обаче е само тази.

Христов продължава да работи с удоволствие занаята, с който се захваща през 1992-1993 г. "След промените в България реших да се занимавам с нещо частно. Едни познати от Лом ми бяха на гости и ми предложиха да се захвана с тази дейност. В началото бях под наем в един гараж до Техникумите, а след това и на бившата ул. "Аврам Гачев" до ДЗИ. През 1996 г. разбрах, че продават този павилион, купих го и вече 18 години съм тук", разказва пред "Народно дело" 75-годишният мъж.

Признава, че от подобен бизнес не се забогатява, но парите му стигат. "Работил съм в Медицинския институт и затова пенсията ми не е голяма. Така помагам на мен и на семейството ми. Жена ми е болна, а майка ми на 27 декември става на 99 и почва да кара стотната си година. Работата ме прави щастлив, а и се радвам, че мога да им помагам", споделя майсторът.

В началото е приготвял смесите сам, а асортиментът му се е ограничавал до мента, шоколад и лимонада. По-късно включва етър, а днес "менюто" му се е увеличило до 17 различни вкуса. Често се правят и смеси между два различни сиропа. В момента най-много вървят мента, вишна и лимонада. Цената на една чаша от "вълшебната" напитка е само 35 стотинки.

Самата напитка се прави, като в 200-грамова чаша се слага една лъжица от екстракта, която е около 25 грама, и се разрежда с ледена газирана вода, която се прави на място. Сиропът се купува от фирма, тъй като от РИОКОЗ не разрешават да се приготвя в малкото помещение.

Логично най-много сироп се пие през лятото, когато неведнъж пред павилиона са се образували опашки.

Ганчо Христов признава, че има много редовни клиенти и дори такива, които живеят в САЩ, Франция и други държави.

"Всяка година като се върнат от чужбина, идват при мен, за да изпият поне една чаша от напитката. Сред клиентите ми има и много хора от общината, както и варненци от всякакви слоеве. Често обслужвам двама професори от Чехия и Санкт Петербург. Първият пие двойна вишна, а вторият - микс между мента и шоколад. През лятото има и много деца, най-вече тук от махалата. Другите са във ваканция и са я на село, я някъде другаде", разкрива Христов.

Преди години е дал целия проект на хора от Одеса, но така и не знае дали те са го приложили. От Гърция пък му предлагали доста пари, за да купят техниката му, но той е отказал.

В последните няколко години рамо на Ганчо Христов удрят неговите внучки Габриела и Марияна, на които е изключително благодарен. "Те са студентки по медицина и са пълни отличнички. Обикновено като свършат с изпитите, и идват при мен да ми помагат. От края на юли до 31 август ги оставям изцяло те да работят в павилиона", споделя щастливият дядо Ганчо.

Накрая на разговора ни майсторът на екстра леден сироп ни признава и своята любима напитка - смес между боровинка и мента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Времето се влошава! Жълт код за опасно време във Варна утре
Катастрофа във Варна! На място на инцидента има линейка
Част от район във Варна остава без вода днес
Открадна мобилен телефон от игрална зала във Варна, арестуваха го...
Задържаха 50-годишен варненец
Празничното пазаруване става все по-скъпо: Варненци в топ 3


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).