Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
75% от децата не влизат при стоматолог
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 11.05.2009Коментари (0)559
75 на сто от децата у нас не влизат в стоматологичните кабинети и не лекуват зъбите си, каза д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. Националната здравна каса предлага достатъчен пакет за лечение при децата. Той покрива почти целия обем от здравни услуги, при това може да се ползва всяка година. И това е платено, те не дължат и потребителска такса.

Едва 25 на сто от нуждаещите се деца влизат в кабинетите на стоматолозите и се лекуват, добави още при закриването на ХІV-ия конгрес на Балканското стоматологично общество д-р Николай Шарков. Основната вина за пропиляването на тази възможност е нехайството от страна на родителите, които трябва да заведат невръстните до кабинетите на стоматолозите и да настояват осигурената от държавата и здравната каса услуга да бъде оползотворена. "Всичко идва от обърканата ценностна система на българина. За него е по-важно да си купи китайски маратонки и блузка, отколкото да оправи своите и на децата си зъби", категоричен бе председателят на стоматолозите у нас. Д-р Шарков допълни, че не е извинение и това, че част от неговите колеги нямат договор със здравната каса. От 8000 дентални лекари у нас 6000 всяка година сключват договор с районните здравни каси, каза още той. Като още веднъж акцентира, че е изключителен успех утвърждаването на програмата за профилактика за българчетата до 18 г., която ще включва и "запечатването" на здравите им зъби, като предпазна мярка срещу кариес.

На денталния форум специалистите настояваха да бъдат намалени цените на новите технологии, за да могат повече лекари да работят с тях, а и да бъдат достъпни за техните пациенти. "Всички най-големи новости и апаратура в денталната медицина струват доста скъпо за средния потребител. Ако те станат достъпни, само за 10 г. лицето на стоматологията ще се преобърне и ще стане коренно различно", каза и проф. д-р Петрос Куидис, президентът на Балканското стоматологично общество. Той допълни, че в момента се разработва технология за възпроизводство на зъби. "Тя все още е на експериментално ниво, но смятам, че до десетина години науката ще напредне дотолкова, че да има успех и при възпроизводството на зъби при хората", допълни още той.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: