Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
80% са “за” съкращенията в администрацията
Автор: Екип Varna24.bg 12:43 / 17.06.2008Коментари (0)706
© Impact Press Group
Съкращенията в държавната администрация срещат разбирането на хората, отчете вчера министър Николай Василев по време на информационния ден по Оперативната програма "Административен капацитет" (ОПАК). По думите му 80 на сто от запитаните заявили подкрепата си за съкращенията, докато твърдо против били едва 7 на сто от анкетираните.

Това, което се случва сега, е най-голямата реформа на администрацията от 40-те години на миналия век насам, заяви със задоволство Николай Василев.

В презентацията си пред потенциални бенефициенти по ОПАК той заяви, че до момента са усвоени малко над 28 на сто от парите за първата година от програмата - 2007-а. "Дотук добре, но до есента трябва да сме готови на 100 процента", каза министърът на държавната администрация.

Той обясни, че на 28 май са стартирали пет нови процедури на обща стойност 45 млн. лв. От тях 20 милиона са предвидени за модернизиране на централната, областните и общинските администрации, а останалите 25 млн. лева - за органите на съдебната система. Днес предстои информационен ден по ОПАК именно пред представители на съдебната власт.
Тъй като срокът за подаване на проектните предложения е 30 юли 2008 г. министър Василев настоя пред слушателите си за две основни неща - да не оставят подготовката си за предаването на проекта за последните дни, както и да бъдат изключително прецизни в попълването на формулярите и събирането на нужната документация. "За една малка грешка, повторена няколко пъти, може да накажат цялата програма", коментира той.

Стана ясно, че вече и районните кметства могат да разработват проекти и да кандидатстват за финансиране по ОПАК. Това може да стане, като районният кмет бъде упълномощен от кмета на голямата община, обясни зам.-министър Мария Дивизиева.

Тя отправи препоръка към по-малките общини да се сдружават и да представят за финансиране интегрирани проекти. Дивизиева напомни, че в такъв случай дори минималният праг би могъл да е достатъчен, тъй като за тази година той възлиза на 500 000 лв.

Варненска област заема второ място в страната по изготвени и одобрени за финансиране по ОПАК проекти. Оттук са били подготвени четири проекта, с 26 на първо място по разбираеми причини според Николай Василев е София.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: