8000 дка царевица се оказаха негодни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:14 / 07.08.2009
773
Около 8000 дка насаждения с царевица във Варненска област ще отидат за фураж на животните. Това съобщи шефката на областна дирекция "Земеделие" в морската столица Иванка Даскалова. "В отделни землища в общините Провадия и Долни чифлик сушата е нанесла големи поражения и реколтата с пролетниците е повредена", обясни Даскалова. По думите й, земеделските производители вече подават заявление към комисии , които да направят протоколи за негодността на насажденията и царевицата да бъде изпратена за силажиране. "Имаме сформирани комисии, които констатират състоянието на реколтата. После протоколите от тях могат да послужат на производителите, ако решат да кандидатсват за обезщетение пред ресорното министерство", обясни земеделската шефка. Протоколите били необходими на фермерите и ако са получили евросубсидии за обработването на площите, а след това се е наложило да ликвидират насажденията. С констатациите на комисиите щели да докажат, че реколтата е била съсипана от независещи от тях обстоятелства.

Жътвата на пшеница в региона е приключила изцяло. При 100 % прибрана реколта от декар средно са изкарани 320-330 кг. Добивът е с около 200 кг по-малко в сравнение с миналата година, коментира Даскалова. Тя уточни, че по-ниската реколта е най-вече заради сушата.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).