Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
8000 майки на опашка да стават тайни клиенти
Автор: Екип Varna24.bg 16:50 / 18.03.2010Коментари (1)1992
© Varna24.bg
Майки, безработни и пенсионери се редят на опашка за тайни клиенти. Сравнително новата услуга за бизнеса разцъфтява в условията на криза, казва Димитър Димитров - търговски шеф на единствената варненска фирма, която я предлага - "Шопикс". Тя е наела вече 1000 души, а в базата й данни за работа чакат ред още 8000. Селекцията се прави по умения за наблюдателност и възможности за оценка на определени стандарти. Наетите могат да си докарат от хонорари до хилядарка на месец. Тайните клиенти влизат по ресторанти, следят за усмивката и външния вид на сервтиьори, начина и времето на обслужване, консултация по менюто и изпращане на гостите. При криза, когато предлагането е едно и също и цените са изравнени, фирмите залагат да ударят конкуренцията с добър персонал и качествено обслужване. Тайният клиент е като полицай на пътя - знаеш ли за него, набиваш спирачки, казва фирменият шеф. Популярната още като детективска програма се използва във верига ресторанти, бензиностанции, а вече и от някои електроразпределителни дружества, които искат да вдигнат аршина на обслужването и да намалят недоволството на масовия клиент. В такива случаи се разиграват сценарий със спрян ток заради неплатена сметка или елавария и се засича времето и културата на реакция от страна на служителите. Налага се тайните клиенти да разиграват и негативни ситуации, като например със счупена чиния в заведение, и се следи как действа сервитьорът в трудни и необичайни моменти - дали ще се усмихва, или ще нахока клиента. Като всяка професия и тази крие рискове. В случая най-голямата опасност идва при разконспириране на мистериозния клиент, който може да бъде заплашен с бой или изгонване. С таен клиент се засича и бдителността на охраната в трезора, като се оставя забравен багаж. Ако той вдигне на крак гардовете, значи добре си вършат работата.

Таен клиент поне два пъти месечно вкарват в заведенията на веригата "Хепи" у нас. Други фирми ползват услугата, която работи по американска система, по-кампанийно, но това пак дава резултат. Пълните доскоро хотели по морето се скъпели да плащат за услугата, но до новия сезон 2010 все по-често смятат да отделят стая и нощувка за тайни клиенти, за да проверят обективно качеството на обслужването. В морския бизнес пък се прави проучване на конкуренцията, на нейните тарифи и услуги. Бизнесът с тайния клиент и оценка на потребителското обслужване сигурно е от малкото, които бележат ръст и за миналата година се отчита скок от 20% спрямо предходната.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
абсолютно вярно, че хилядарките са мираж.хонорари от 5,7 и тук-там 10 лв. за месец.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: