© Impact Press Group | | Искаме да сложим ред в ресторантите по отношение на хората, които могат да приготвят храна. В европейските страни без тапия и необходимата практика не може всеки да готви в ресторант.Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов, цитиран от "Фокус". Той допълни, че у нас това е масова практика. Според него по морските курорти 90% от готвачите са без необходимата квалификация. Без образование и професионални умения няма как да се спазва хигиената на хранене, смята Йордан Войнов.
"В европейските страни хора без необходимия ценз в кухнята могат да работят само като хигиенисти. Искаме да сложим ред и в това направление. Във Франция е посочено, че след като изкараш основно образование за готвач, задължително трябва да се изкара и стаж на чиракуване под наблюдението на професионалист. Едва тогава той може да бъде пуснат да приготвя храна за хора", коментира директорът на БАБХ.
Според него в рамките на няколко месеца мярката може да бъде въведена, съвместно с двете асоциации на готвачите в България. "С тях ще го изчистим този въпрос и както сега персоналът е задължен да има здравни книжки и регулярно да минава на медицински прегледи, така трябва да има професионална квалификация", уточни той.
Според Йордан Войнов мярката трябва да бъде задължителна, за да може този, който ще работи в кухня и наистина ще приготвя храна за много хора, съответно да има необходимата квалификация. Ако един човек не е запознат с хигиената на хранене, няма как да стане - много е опасно. "Ще дам един прост пример. Ако с ножа, който се реже сурово месо, след това се реже и салата, която се консумира в суров вид, става изключително опасно за здравето на човек", посочи Войнов.
Източник: в. "Черно море" |