997 варненски татковци са използвали 15-дневния отпуск за раждане на бебе

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:59 / 08.03.2011
2902
997 варненски татковци са използвали 15-дневния отпуск за раждане на бебе през миналата година. Това е с малко повече в сравнение с 2009 г., когато платена почивка за посрещане на новия член на семейството са взели 899 мъже в областта. Това съобщи Чавдар Ченков - началник на отдела за краткосрочни плащания и контрол и временно шеф на НОИ-Варна

Само през януари и февруари тази година от "екстрата" са се възползвали 150 варненски бащи, посочи Ченков.

Според Кодекса на труда при раждане на дете бащата има право на 15-дневен отпуск от датата на изписване на детето от лечебното заведение. Без значение дали таткото е женен за майката или живее с нея на семейни начала. Задължително обаче бащата трябва да е припознал детето. Освен това със съгласието на майката след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата може да ползва отпуск до навършването на една година на детето.

Законовата възможност бащата да ползва платен отпуск при раждане на наследник съществува вече трета година. Тя бе въведена в началото на 2009 г. като мярка за равенство на половете и за стимулиране на раждаемостта чрез приобщаване на мъжа към грижите за новороденото. За целта не е необходимо бащата да ходи до НОИ. Достатъчно е след като се сдобие с наследник таткото да подаде молба до работодателя, уточни шефът на отдела за краткосрочни плащания и контрол в местната структура на НОИ.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).