АГ-болницата била без застраховки през миналата година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 26.05.2010
800
АГ болницата във Варна е нямала нкакви разходи за застраховки през миналата година, стана ясно днес на заседание на комисията по собственост, на която се гледат отчетите за 2009 година на дружествата 100% общинска собственост. Въпросът бе повдигнат от местния депутат от „Отечество" Радослав Коев. От болничното заведение поясниха, че през миналата година не са били застраховани дълготрайните материални активи - като сградата и апаратурата, както и че не е имало медицинска застрохавка при евентуален инцидент. Според съветвиците, това е задължителено и те препоръчаха на ръководството тази година да предприеме необходимите действия.

16 000 лева е счетоводната печалба на лечебното заведение, отчете шефът на болницата д-р Петър Атанасов. По негови данни, заради липса на постъпления от здравната каса, в края на отчетената година, болницата е дължала за заплати и осигуровки на персонала над 400 000 лева, а към доставчиците около 118 000. Като положителен факт бе изтъкнато, че са увеличени приходите от наеми и медицински услуги. Съветникът Красимир Узунов от ГЛАС поиска, ин-витро центъра на д-р Козовски, който ползва под наем базата на болницата, да плаща вместо фиксирана ставка, процент от оборота. Той се аргументира, че наемът е само 1000 лева според наредбата, а центърът взимал многократно повече. Предложението му обаче бе посрещнато негативно от колегите му. Контрольорът пък обясни, че освен приходите от наем, се печели и от лабораторните изследвания и ражданията, които се насочват към АГ-болницата. От отдела за финансов контрол на администрацията отчетоха, че дружеството е увеличило собствения си капитал, а единствената негативна страна е, че е коефициентът на рентабилност е понижен.

Съветниците разгледаха и отчетите за миналата година и на Онкодиспансера. Шефът д-р Гостодин Игнатов заяви, че през 2009 г. 8730 души са лежали в стационара, а 81 000 са преминалите болни. Онкодспансерът приключва годината и с 1,2 млн. лв. счетоводна печалба. От адманистрацията нямаха забележки към лечебното заведение. 34 000 лева е счетоводната печалба и на ДКЦ 1 „Св. Клементина", като са намалени и старите задължения на лечебницата. Повишен е и коефициентът на рентабилност, отчетоха от финансовия контрол на общината.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).