Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Абсурди от първия тур във Варна: Скандални разминавания в протоколите
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 31.10.2011Коментари (0)1426
© Varna24.bg
Скандални разминавания в официално оповестените протоколи от секционните комисии след първия тур на изборите бяха забелязани от бдителни граждани, които си направиха труда да поровят в сайта на ЦИК. Интересното е, че повечето объркани протоколи са в районите с ромски общности.

Така например сайтът на ЦИК показва, че в една от секционните избирателни комисии в "Аспарухово" с предимно ромско население от пуснати общо 522 бюлетини като действителни са зачетени само 112. И ако големият брой на недействителните гласове може да се оправдае със спецификата на района и че голяма част от избирателите трудно са се ориентирали, то разминаването по-долу в протокола направо поставя наблюдателя в шах и мат. При 177 валидни бюлетини в тази секция е отбелязано, че ДПС печелят 328 гласа. За останалите политически сили също има валидни гласове, но те са единични. Интересно е, че за кмет нещата съвпадат. Там от пуснатите 522 бюлетини действителни са 112 срещу 410 недействителни. Сборът на гласовете за всички кандидати за кмет прави точно 112.

След неколкократни запитвания от страна на медиите председателят на Общинската избирателна комисия Иван Лечев беше категоричен, че това на практика не може да се случи и протоколите са били проверени 2 пъти заради многото недействителни гласове.

Оказа се обаче, че секцията в "Аспарухово" изобщо не е единичен случай. Същата аномалия 292 гласа за ДПС при 43 валидни бюлетини и съответно 299 гласа за партията при 36 валидни бюлетини беше констатирана и в двете от трите избирателни секции на Каменар. Както и в "Аспарухово", разминавания в действителните гласове за кметове няма, макар че те са в пъти по-малко от тези за съветници. В едната секция има само 43 валидни бюлетини за кмет, а в другата те са едва 36 при съответно 323 и 336 недействителни.
Осъзнали каква невероятна боза са създали, от Общинската и Централната избирателна комисия изясниха, че става въпрос за технически грешки при пренасянето на данните в сайта на ЦИК. В ранния следобед те бяха поправени и недействителните бюлетини бяха трансформирани в действителни и обратно. В социалните мрежи обаче, където се появи първо информацията за, меко казано, странните протоколи, не спираха въпросите как така тези технически грешки са допуснати все в ромски махали, а не в някоя от секциите в центъра например.

Грешен е финалният протокол

Бдителни граждани забелязаха, че неточности има дори и във финалния, обобщаващ протокол на ОИК - Варна, за първия тур на изборите. Там сборът на действителни и недействителни бюлетини, отчетени за цяла Варна, се различават с 20 бр. спрямо обявената цифра като намерени в урните. Така въпросите за това дали всички посочени числа са в резултат на реално броене, или са плод на стъкмистика, висят с още по-голяма сила. Още повече че при корекцията се оказва, че в Каменар и "Аспарухово" например масата са гласували с недействителни бюлетини за кмет, но с редовни за общински съветници.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 390
18.12.2011 »
09.12.2011 »
05.12.2011 »
29.11.2011 »
25.11.2011 »
22.11.2011 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: