Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Адв. Парчев: РДНСК – Варна мерят с двоен аршин
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 21.03.2013Коментари (0)1526
©
Ако се окаже вярна информацията, че РДНСК - Варна, е изготвила становище с очевидно "невярно съдържание" по отношение "търпимостта" на незаконните строежи в Максуда, то ръководството на строителния контрол във Варна следва да подаде незабавна оставка, заяви адвокат Константин Парчев, по повод изнесената информация, посочваща, че 69 незаконни постройки в район "Младост" са обявени за "търпими" от РДНСК.

Становището на строителния контрол е изготвено на базата на "твърдения на ползватели". Постройките били изградени преди 2001 г. и в този смисъл те са обявени за "допустими по разпоредбите, действали по времето, когато са били извършени. Това съобщи общинският съветник и лидер на национално движение "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Без да изразявам лично отношение към малцинствените групи, подобни тълкувания са недопустими, тъй като създават двоен стандарт. Обикновено в защита на малцинствата при проверки за незаконно строителство веднага скачат всевъзможни известни и неизвестни правозащитни организации", заявява адв. Парчев, като се аргументира, че по същата логика и следвайки подхода на строителния контрол в качеството на пълномощник на повечето рибарски селища от региона и той ще изисква подобно становище и ще му бъде интересно кой ще си положи подписа под подобна глупост.

"Изменението на закона разшири обхвата на обектите без строителна документация, които могат да бъдат приети за търпими, и включи строежите, построени до 31 март 2001 г. Условието е те да са били допустими или по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащия Закон за устройство на територията. Търпимостта следва по силата на закона и не е необходимо да се удостоверява от администрацията изрично, за да продължи ползването на обекта, а удостоверение се изисква само ако собственикът иска да извърши прехвърлителна сделка. За получаване на удостоверение за търпимост собственикът трябва да подаде заявление в дирекция "Строителен контрол" на общината, в която се намира обектът, придружено с документ за собственост, актуална скица, нотариално заверена декларация за времето на извършване на строежа, копия от подробните устройствени планове (предишни и действащи), геодезическо заснемане и др.", заяви още адвокатът.

"Съветът ми към районните кметове и архитекти е да се еманципират при осъществяване на контролните си функции по констатиране на законността или съответно незаконността на съществуващите строежи, тъй като за тях това е нова материя, но ЗУТ им дава достатъчно правомощия в тази посока", завърши адв. Парчев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: