Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Агенцията по храните: Не купувайте мляко, сирене и яйца от улицата
Автор: Екип Varna24.bg 12:26 / 18.09.2015Коментари (0)2163
© Varna24.bg
Не купувайте продукти с неизяснен произход от улицата, призоваха днес представители на ОДБХ - Варна, предаде репортер на Varna24.bg. Не е ясно дали животните, от които са добити са здрави, третирани с антибиотици или други вредни за здравето на човека продукти, каза д-р Златина Димова, началник отдел "Контрол на храните“ към ОДБХ-Варна. 

Тя изнесе данни от засилените проверки по курортните комплекси Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Камчия от юни месец до настоящия момент. 

"Сезонът беше труден с много критични ситуации, но успяхме да овладеем проблемите и най-вече тези около антракса като ангажирахме целия ресурс на дирекцията. Бяха командировани колеги от цялата страна. В трите комплекса са извършени 346 проверки, издадени са 50 предписания и 5 акта за установено административно нарушение. Спрямо 2014 г. нарушенията са по-малко. Търговците и производителите на храна са станали по-дисциплинирани и отговорни спрямо туристите“, каза д-р Димова.
  
"Освен големите почивни територии проверявахме и по-малките курортни населени места като Шкорпиловци, Галата, Фичоза, Черноморец и Бяла. В един от случаите са задържани 9 кг миди и 116 кг месо с изтекъл срок на годност. Извършени са и 2909 проверки по крайбрежната алея. Издадени са 454 предписания, 48 акта за административни нарушения и 32 заповеди за спиране на обекти - част от тях във връзка с антракса. Санкциите са между 1500 и 4000 лв според нарушенията“, заяви още д-р Димова.

От 7 до 18 септември текат проверки в детски градини, училища, разливочни и старчески заведения. От 1-ви юни до 12-ти септември ОДБХ-Варна е получила 322 жалби и запитвания от граждани. Във връзка с това са издадени 57 наказателни постановления, а санкциите са на стойност 92 250 лв.

Инспектори са проверявали активно предлаганите храни по улицата и плажната алея. Вече масово не се продават царевица и плодове по ивицата.

Уличните търговци на риба също са погнати от агенцията. Най-често те предлагат риба, съхранявана върху колело, пъдейки мухите от нея с клонка.

При 33 проверки на улични търговци, предлагащи млечни продукти са иззети по 1 кг кисело мляко, масло и кашкавал, 29 литра сурово мляко, 14 кг сирене.

ОДБХ-Варна работи в сътрудничество с Община Варна и ОД на МВР-Варна. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: