При проверка преди Коледа служители на Агенцията по безопасност на храните във Варна са засекли жена, болна от туберколоза, която работи в много посещаван павилион за храни и е контактна не само с колежката и близките си, но и с клиенти, предаде репортер на
Varna24.bg.
Това сподели Златина Димова, директор на ОДБХ във Варна по време на среща с туристическия бранш днес. Коментара бе по повод препоръките към хотелиерите и ресторантьорите да проведат обучение на персонала си и го запознаят с изискванията за спазване на перфектна хигиена и с рисковете от храненето.
На прага на новия сезон г-жа Димова посъветва хотелиерите да бъдат много стриктни по отношение обработката на кухните, откритите барове, барбекюта и бързи закуски.
Тя настоя работодателите да изискват от персонала винаги да прави нови изследвания при подготовката на здравните книжки, а не само презаверка, каквато била досегашната практика.
Експерта даде препоръка във връзка с дезинфекцията на яйцата, които се използват в обектие. Тя трябвало да се третират с препарати, които не са на хлорна основа.
Искри прехвърчаха между представителите на бранша и г-жа Димова по повод на случая със заразеното с антракс месо миналото лято. Според Златина Димова нямало подобен прецедент в света болно животно да попадне в хранителната верига. Тя настоя, че служителите на нейната дирекция са си свършили перфектно работата. Браншовици обаче изразиха мнение, че от първата проверка и констатация на инспекторите до информирането на обектите, които са зареждали месо от транжорната, е минала седмица и това е било фатално дълъг срок.