Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Агенцията по заетостта бави пари за центровете по професионално обучение
Автор: Екип Varna24.bg 18:10 / 22.11.2010Коментари (0)1064
© Varna24.bg
Центрове за професионално обучение недоволстват заради неизплатени ваучери по програмата "Аз мога" на Агенцията по заетостта. Това стана ясно по време на неофициална среща между собственици и представители на центровете и областния управител на Варна Данчо Симеонов.

Някои от обучителите посочиха, че от края на август са в очакване на изплащане на полагащите им се суми за вече проведени курсове. Междувременно Симеонов представи писмо от Пламен Начков, шеф на Дирекция "Региоанлна служба по заетостта"-Варна, в което е разгледан въпросът с изплащането на ваучерите. Проверката на Начков показва, че подчинената му дирекция и държавните бюра по труда в областта стриктно спазват сроковете за проверка на документацията за изплащане на ваучери. Крайната проверка и разплащането се извършват от Агенция по заетостта. По информация на екипа към момента са изплатени депозираните от доставчиците ваучери до 31-ви агуст 2010, посочва Начков в писмото си. Той допълва, че не е възможно да се определи процента на изплатените ваучери само за Варненска област.

От центровете за професионално обучение недоволстват срещу цялостното изпълнение на програмата и срещу неясните критерии при подбора на хората, които преминават курсовете. Това е причината проектът, който е предвиден да се реализира няколко години, да се изчерпа след няколко месеца, смята Георги Зелеников, представител на един от центровете.

Обучителите завиха, че са изпълнили всички изисквания, за да станат част от програмата, като са осигурили на курсистите нужните условия и база, но очакват и Агенцията по заетостта да осъществи плащанията. Липсата на ресурси спира работата и някои от центровете дори се заканват, че ще прекратят изпълнението на обучения.

Във връзка с проблемите ще бъде изпратено писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, каза още Симеонов. На срещата беше обсъдена възможността за свикване на кръгла маса, в която да се включат всички страни по пробелма.

По схемата "Аз мога" до 31-ви октомври са подадени общо 5203 декларации. Одобрените за получаване на ваучери са 3049, от които 389 са по професионална квалификация. В обучението до този момент са включени 1552 души. Завършили обучението са 740 лица. Схемата "Аз мога" се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: