 © Varna24.bg | Агнешкото месо в търговската мрежа във Варна е предимно родно производство. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Във връзка с Великденските празници контролът е засилен, инспекторите следят още за качеството на яйцата, боите за тях и козунаците. Потребителите могат да се ориентират за произхода на агнешкото месо по идентификационната маркировка. При агнешкото месо върху плешката и бутовете се поставят елипсовидни печати. В горната им част е изписано BG, което означава, че произходът е български. На печата има и номер от 01 до 28, показващ региона, където е заклано животното. За регион Варна, където има общо 4 кланици, номерът е 03. Купуването на месо директно от частни производители е нож с две остриета, тъй като то не винаги е чисто и екологично, предупреждават от Агенцията по безопасност на храните.
Дежурни екипи от дирекцията във Варна ще проверяват за нерегламентирани продажби на козунаци, яйца и месо в празничните дни, сигнали от гражданите ще се приемат предимно на горещия телефон 0700 122 99.
Източник: агенция "Фокус" |